Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

RJ Maskiner

Senaste programmen

Lantbruksnytt vecka 50 inleder vi med ett nyhetssvep med en rapport från spannmålsmarknaden, och i Australien fattas arbetskraft i skördesäsongen.
I dagens Lantbruksnytt ger vi en återblick på veckan som gått med ett nyhetssvep.
I dagens program berättar vi att det har sålts mycket begagnade lantbruksmaskiner under pandemiåret 2020. Vi får också veta hur kompost-te förbättrar mikroliv och jordhälsa.
I dagens program konstaterar vi att det går bra för svensk grisproduktion just nu jämfört med kollegorna i Europa och på svenska slakterier verkar man inte vara så bekymrad för...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att HKScan tar över all planering av sina djurtransporter för att optimera flöden och spara resurser. Och så tittar vi på en ny variant av...
I dagens program berättar Jörgen Martinsson, vd på Svensk Mink om de framtida förutsättningarna för svensk minknäring och så redogör vi hur kompost kan hjälpa till att inte utarma jorden.
Rekordstor sådd av höstvete 457 900 hektar, har ökat på de höstsådda arealerna som också är rekordhöga, men viltskador begränsar odlingen. Och Viltskador på arrenderad mark kan vara en källa...
En vecka med Lantbruksnytt inleds alltid med en rapport från spannmålsmarknaden och så även den här veckan. Vi hör även om afrikansk svinpest och om Boxholms mejeri.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Autonoma fågelskrämmor – arbetet går framåt
Kvarngården först med mjölkningsrobotar till batchmjölkning
Löpande täckdikning är en bra strategi
Ökat intresse för batchmjölkning med mjölkningsrobot
Parlamentariker måste kämpa för att mer pengar skall tillbaka från EU till Sverige
Vetepriset drar uppåt igen
Inga jordgubbar om det fryser under blomningen
Full fart i grisproduktionen
Lantbrukarna i nordöstra Skåne investerar
Lägre driftskostnader med Väderstad Inspire 1200 C
Betalat för teknik som inte används
Styrräntan har börjat falla
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.