ANNONS

Smidig mellantraktor

Case IH Puma 130 CVX är en mellantraktor med steglös transmission som erbjuder bra förarkomfort och stor dragkraft.

Detta är den minsta steglösa modellen från Case IH men det är ingen liten traktor. Case IH Puma 130 CVX väger 7 500 kg inkl en frontviktshållare med tre delar, standard när man köper traktorn. Det ger hela 43 kg per hästkraft även när man räknar med maxeffekt med effektstyrning. Traktorn ska snarare ses som en mellantraktor som kan användas till jordbearbetning, transport och mycket annat.
NilehnTekniks testtraktor har även en frontlastare och vi provkör därför lite lastning. Det man direkt konstaterar är att man bör ha en vikt i trepunkten bak om man ska kunna utnyttja lastarens fulla kapacitet. Denna vikt ska man ha enligt instruktionsboken, annars riskerar man att överbelasta framaxeln. Tyvärr är det inte många lantbrukare som tänker på det.
Dagens frontlastare på lite större traktorer har bra kapacitet, nackdelen är dålig sikt över redskapet när man arbetar nära marken. För att se bra med lastaren högt upp har många traktorer i dag ett stort takfönster som standard eller tillval. På denna traktor är det standard.
Motorn i Case IH Puma 130 CVX är tillverkad på CNHs fabrik i Turin i Italien. Den har SCR-teknik för att klara avgaskrav steg IIIB och traktorn har därmed en tank för AdBlue bredvid den vanliga dieseltanken.
Det är en bra motor med tillräcklig kraft för den här traktorns storlek.
Vi kör den i transport med en dumpervagn och märker att den drar ekipaget utmärkt även ute i fält.
Som förare har man det bekvämt och tyst i hytten. Stora glasrutor ger bra sikt och alla reglage sitter fint placerat.
Vi mäter 64 dBA när traktorn står stilla på tomgång och 75 dBA när vi drar på till fullgas, cirka 2 160 rpm.
I transport med enbart traktorn på asfalterad väg toppar den 43 km/h vid 1 570 rpm på motorn. Då visar vår ljudmätare 74 dBA.
Case IH Puma 130 CVX är framförallt lättkörd. Man behöver ingen instruktion innan man kan köra den, men naturligtvis är det en del saker man måste känna till för att köra den på det mest effektiva sättet i varje arbetssituation.
Som alla andra steglösa transmissioner kan man välja hastighetsområden och om traktorn ska köras så bränsleekonomiskt som möjligt eller prioritera största möjliga dragkraft. Men när man gjort dessa val är det bara att använda gasen för att reglera farten och sedan sköter automatiken om, så att motorvarvtalet är det mest bränsleeffektiva efter valt dragkraftsbehov.
Den som vill minska markpackningen kan utrusta traktorn med 710-hjul bak för ett tillägg om 27 000 kronor.
Case IH Puma 130 CVX har en extrautrustningslista med en mängd tillbehör dock måste man köpa ett paket som heter Customline för att erhålla framaxelfjädring. Det kostar 63 000 kronor och innebär att man på köpet får fyra elektriska hydrauluttag manövrerade med joystick. Samma gäller den integrerade frontlyften. Den köper man till i paketet Topline FL som kostar 81 000 kronor och som innebär att man även får två hydraulventiler fram.
Framaxelfjädring och frontlyft är vettigt att komplettera med när man köper ny traktor. Det förstnämnda är bra för förarkomforten och med tanke på att många moderna redskap ska köras relativt snabbt över fältet är det viktigt. Frontlyft gör traktorn mer flexibel och antalet redskap fram ökar kontinuerligt. Det är även bra för man kan sätta av och koppla på en frontvikt när man behöver den och inte. En sådan vikt är perfekt när man har frontlastare, då kan man ha den i trepunkten bak vid lastararbete.
Det finns inget att anmärka på vad gäller servicen. Intervallerna för motoroljebyte är bland de längsta i branschen och hela motorhuven öppnas i ett stycke. Men batteriet är lite svårt att komma åt på höger sida.
För testet i fältarbete kör vi i vårbruket med en bogserad kultivator kopplad i dragarmarna. Dessa är av typen låsta när man lyfter dem och fria i nedre läget för att koppla. Systemet har både för- och nackdelar.
Passageraren åker bra i Case IH Puma 130 CVX och när man är ensam i traktorn fäller man ner ryggstödet och får på så sätt ett bord i hytten.
En finess på traktorn är att motorvärmaren, som är standard, även värmer transmissionsoljan. Det förlänger traktorns livslängd.

Traktorn är bra för transporter. Fjädring på framaxel och hytt gör det bekvämt för föraren och den steglösa transmissionen är effektiv.

Case IH Puma 130 CVX är utmärkt att lasta med. Lastare och traktor är starka, men man ska ha en vikt i trepunkten bak för att kunna utnyttja kapaciteten.

Traktorn har en bekväm och rymlig hytt som ger perfekt sikt. Reglagen i höger armstöd är logiskt placerade och det är enkelt att köra.

Insteget är bekvämt med en stor dörr som täcker hela sidan.

Framaxeln kan vara stel eller som här med fjädring. Vändradien är liten vilket är bra på en traktor i denna storlek som många gånger används till arbete där man behöver kunna manövrera fritt.

Traktorn har ingen dörr på höger sida men bakrutan kan öppnas nästan rakt bakåt.

Knappar för PTO och trepunkt på båda bakskärmarna. De senare kunde varit lite större så man kunde trycka på dem enkelt även med handskarna på.

Fyra yttre hydrauluttag är standard. Här ser vi hållaren till jordbruksdraget.

I fram-/backspaken till vänster om ratten finns parkeringsläge. Alla instrument finns i höger A-stolpe.

Case IH Puma 130 CVX är en stabil lastartraktor med en vikt på cirka 8 ton med lastaren och frontviktsbrygga eller frontlyft.

Case IH Puma 130 CVX
Motor:    Sexcylindrig CNH på 6,7 liter och 126 kW (171 hk) maxeffekt och max vridmoment 741 Nm vid 1 500 rpm
Transmission:    Steglös
Däck:    540/65R28 fram och 650/65R38 bak
Bränsletank:    270/48 liter
Lyftkapacitet:    8 260 kg
Max hydraulflöde:    125 l/min
Max hydraultryck:    200 bar
Yttre hydraulik:    4 dubbelverkande uttag
Vikt:    6 500 kg (utan vikter)
Vändradie:     5,85 m
Serviceintervall:    Motoroljebyte 600 timmar (15 liter), Transmissionsoljebyte 1 200 timmar (65 liter)
Kraftuttag:    540, 540E och 1 000 rpm
Pris:    880 000 kronor
Pris per hk:        5 146 kronor

Utrustning:
Luftkonditionering:    std
Frontvikter, 1 000 kg: 25 100
Passagerarsäte:    std
Frontkraftuttag:    29 900
Hydraulisk släpvagnsbroms:    std
Femte dubbelverkande uttag:    9 950
Luftfjädrad förarstol:    std
Säkerhetsbälte förare:    std
Säkerhetsbälte passagerare:    std
Vändbar förarplats:     nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:    std
Hyttfjädring:    std
Krypväxel:        std

Fem plus:
–    Lättkörd
–    Långa serviceintervaller
–    Tyst i hytten
–    Bra passagerarstol alt. bord
–    Hel motorhuv

Fem minus:
–    Ingen högerdörr
–    Små knappar för trepunkt ute
–    Svårt komma åt batteri
–    Gemensam olja för hydraulik och transmission
–    Tung i förhållande till effekt

Relaterade artiklar