ANNONS

Bästa Borgeby så här långt

Även om Borgeby Fältdagar är en liten mässa internationellt sett hade den många nyheter och det intressanta temat för i år var vatten.
Johannes Åkerblom, som är projektledare för mässan, berättar att det är tre olika teman inom området vatten; bevattning, dränering och skydd av vatten.
– Vi har ett vattencentra på Borgeby Fältdagar med ett antal aktiviteter inom området bevattning och ett kunskapstält.
Det hela sker i samarbete med ett antal företag som visar utrustning för bevattning på mässan, Svenska Dräneringsförbundet, LRF, Jordbruksverket och så klart HIR Malmöhus som arrangerar Borgeby Fältdagar.
I anslutning till vattencentrat finns även de företag som visar utrustning för bevattning.
– Det handlar i första hand inte om att visa maskiner och deras tekniska specifikation utan fokus ligger på att visa på ny bra teknik för effektivare bevattning, säger Johannes Åkerblom.
Exempel på det är spridare som kan vattna ut i hörnen och rampbevattning som ger bättre utnyttjande av vattnet och jämnare spridning.
Skydd av vatten är en stor del av vattentemat på Borgeby Fältdagar.
En påfyllningsplats för växtskyddssprutor har byggts upp på området och där kan besökare, iklädda skyddsutrustning, få tillfälle att fylla på en växtskyddsspruta. Preparatpåfyllningen simuleras med vatten med fluorescerande färg. Färgen syns ej i vanligt dagsljus.
– När påfyllningen är avslutad går man in i ett tält och blir belyst med en lampa med UV-ljus. Då ser man hur mycket preparat man eventuellt spillt på kläderna.
En annan demonstration som har med vattenskydd och växtskyddssprutor att göra är munstrycksval. I en bassäng finns en ramp med flera olika munstycken. Här förevisas hur man exempelvis kan förändra vindavdriften med hjälp av olika munstycken.
En annan viktig sak som har med växtskyddssprutor och vatten att göra är hur lite preparat som åtgår för att förgifta vatten.
I ett akvarium med små räkor kan man se hur dessa dör när man tillsätter en liten mängd sprutvätska.
Just denna del med växtskyddssprutor i vattencentrat hänger även bra ihop med den fältdemo av sprutor som sker under de båda dagarna på Borgeby 2010. Denna motsvarar den demonstration av konstgödselspridare som var i fjol.
I kunskapstältet kommer det även att vara miniseminarium under de båda utställningsdagarna. Ett av dem är en lantbrukare som berättar om hur det gick till att söka vattendom för bevattning.
Den obligatoriska gropen på Borgeby Fältdagar, där besökarna kan gå ner och se växternas rotutveckling har även den anpassats till temat vatten.
Redan i början av maj placerades ett tak över en del av gropen och på så vis simulerar man torka.
– I gropen kan man därmed se hur olika grödor klarar av torkan och hur deras rötter utvecklats, säger Johannes Åkerblom.
Denna typ av torrläggning har man även gjort i ett antal försöksparceller ute på området och där kan besökaren jämföra olika arter av en gröda och hur den klarar torkan.
Att klara växternas vattenbehov handlar inte enbart om att kunna bevattna och att odla rätt sorter. Det handlar även om jordbearbetning. Många lantbrukare tillämpar reducerad jordbearbetning för att minska vattenavgången från fälten.
På Borgeby Fältdagar visas försök i sockerbetor med olika bearbetningsgrad och hur betorna därmed står emot torkan. Det kan även handla om att så betorna i en fånggröda.
– Det mest extrema vad gäller det är så kallad strip-tillage, där man endast bearbetar just där betraden ska vara, säger Johannes Åkerblom.
IMG_8820

Lely Splendimo 550 P är en bogserad slåtterkross med två slåtterbalkar och 5,5 meters arbetsbredd. I transport fälls slåtterbalkarna framåt och transportbredden blir endast 2,6 meter.

Här testar en besökare at fylla en växtskyddspruta utan att spilla på skyddsutrustningen.

Relaterade artiklar