ANNONS

Vindkraften ökar trots sämre lönsamhet

Effekten från den svenska vindkraften har tiodubblats under de senaste 10 åren och Skåne fick 34 nya verk under 2016. Ny landbaserad vindkraft på rätt platser, re-powering och havsbaserad vindkraft kan lösa det skånska el-underskottet.

I Skåne förbrukas mer energi än vad som produceras. Dessutom har Sverige som mål att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– För att klara dessa utmaningar behövs energi från vindkraft. Skånes kommuner har väldigt olika uppfattning om utvecklingen av vindkraften, två grannkommuner kan ha helt olika bedömningsgrunder trots liknande förutsättningar. Dessutom finns det ett ”not in my backyard”-syndrom; vi vill ha fossilfri energi som inte bidrar till klimatförändringarna men inga snurror man ser från egna villan, säger Jakob Economou som är verksamhetsledare för Skånes vindkraftsakademi och projektledare på Energikontoret Skåne.

34 nya verk i Skåne under 2016
Under 2016 ökade antalet vindkraftverk med 34 stycken i Skåne trots låga el- och elcertifikatpriser. Skåne var det tredje län i landet där installerad effekt från vindkraften ökade mest i landet förra året. Nya verk har framförallt tillkommit i Helsingborg och i Kristianstad. Flest vindkraftverk finns i Kristianstad, tätt följt av Malmö och Eslöv.

– Vi har gott om vind i Skåne och det finns fortfarande lämpliga platser att bygga vindkraft på. Havsbaserad vindkraft och så kallad re-powering där gamla vindkraftverk ersätts med nya effektivare verk har stor potential. Vi behöver uppdatera och öka kunskapen om vindkraft, säger Jakob Economou.

Nationell vindkraftssamordnare till Skåne 19 april
För att öka kunskapen arrangerar därför Energikontoret och Skånes vindkraftsakademi ett seminarium om vindkraft den 19 april dit den nationella vindkraftssamordnaren Cecilia Dalman Eek kommer. Syftet är att öka kunskapen kring vindkraften generellt, bland annat om den tekniska utvecklingen, möjligheter med nya ännu mer effektiva vindkraftverk, fysisk planering och tillståndsprocessen.

– Vi har gott om vind i Skåne och det finns fortfarande lämpliga platser att bygga vindkraft på. Havsbaserad vindkraft och så kallad re-powering har stor potential, säger Jakob Economou på Skånes vindkraftsakademi och Energikontoret Skåne.

Relaterade artiklar