ANNONS

Tuffare tag mot djurrättsaktivster

Regeringen har i dag, den 30 augusti, beslutat att tillsätta en utredning om straff och andra sanktioner vid brott mot djur. Syftet är att se till att de allvarligaste brotten mot djur har tillräckligt stränga straff och att bestämmelserna om brott och straff är ändamålsenliga och effektiva.

– Vi är jättebra på djurhälsa och djurskydd i Sverige men vi måste också se till att den som gör ett djur illa får ett straff som speglar hur allvarligt vi ser på brottet. De här reglerna kan behöva skärpas, därför tillsätter vi nu den här utredningen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

I den särskilda utredarens uppdrag ingår att se över straffen vid brott mot djur och att överväga om straffet för djurplågeri bör skärpas. Den särskilda utredaren ska även analysera om det är lämpligt och möjligt att ersätta straff med sanktionsavgifter eller vite vid mindre allvarliga överträdelser, för att på ett mer effektivt sätt upprätthålla djurskyddet.

Utredaren ska också överväga om kontrollmyndigheternas skyldighet att anmäla överträdelser till Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten bör förtydligas. I uppdraget ingår också att överväga om en dom eller ett strafföre­läggande om företagsbot bör kunna leda till ett djurförbud.

Det är många som kan göra djur illa. Inom lantbruksnäringen far ofta de första tankarna till lantbrukare som missköter sina djur, men de flesta fall av djur som far illa har visat sig vara inom gruppen sällskapsdjur. Även djurrättsaktivister, som många gånger anser sig verka för djurens bästa, gör djur illa i sina handlingar.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2020.

Relaterade artiklar