ANNONS

Traktor med automatisk styrning

Med transmissionsstyrningen frånkopplad, farthållaren på max och gasen i botten drar John Deere 6920S som bäst. Som mest når den 57 kN i NilehnTekniks test.
Det värdet registreras i mätningen som startar med ingångshastigheten 15 km/h. Vid start i 10 respektive 20 km/h når vi inte riktigt lika högt. Det kan tyckas konstigt eftersom transmissionen är steglös, men det finns en förklaring. John Deere AutoPowr, som deras steglösa transmission heter, består av fyra automatväxlar och en hydrostat, vad gäller traktorerna i 6020-serien. Det innebär att trots att föraren upplever färden som steglös sker det växlingar mellan fyra olika steg. Vilket växelsteg som ligger i just när vi börjar belasta traktorn beror på vilken ingångshastighet vi har i det aktuella testet. Därav anledningen till att traktorn beter sig olika i de tre körningarna.
Genom att multiplicera hastigheten med dragkraften vid det tillfället då traktorn överför som mest effekt över hjulen får man ett mått på utfört arbete.
Som för de flesta traktorer NilehnTeknik provkört är John Deere 6920S effektivast i hög Även om redskapet måste vara 42 procent mindre blir effektiviteten större om förhållandena tillåter att man kör i 15 km/h jämfört med i 8 km/h.
Traktorn lyckas överföra hög effekt över hjulen. Som mest lyckas vi registrera 97 kW (132 hk) vilket är 80 procent av motorns maxeffekt, ett bra värde.
Testtraktorn väger 6 780 kg och som mest är det tillåtet att belasta 6920S så den väger 11 000 kg. Med ökad vikt ökar även dragkraften.
John Deeres 6020-serie har funnits på marknaden sedan hösten 2001 och NilehnTraktor har redan provkört 6920S en gång våren 2002. Vad gäller handhavandet av den steglösa transmissionen och reglageplaceringen i hytten hänvisar vi till det testet som finns att läsa på www.atl.nu/bonus.
Saker som inte nämndes då är åtkomligheten för daglig service. På det finns det inte mycket att anmärka. Hela motorhuven lyfts rakt upp i luften. Längst fram och väldigt lättåtkomligt sitter batteriet som är på 174 Ah. Ovanför batteriet sitter luftfiltret till motorn. Säkringarna sitter under ett lock bakom förarsätet.
Traktorn har numrerade hydrauluttag så det är lätt att veta vilken vippa i armstödet som hör till vilket uttag där bak. För ett tillägg om 1 803 kronor får traktorn en större hydraulpump som ger 96 liter per minut. En annan extrautrustning är större bränsletank, 325 liter för 971 kronor.
Testtraktorn har automatisk styrning. På John Deerespråk heter den utrustningen AutoTrac. Det innebär att traktorn kan styra själv över fältet med hjälp av signaler från satteliter och en korrektionssändare. Utrustningen består av en mottagare på hyttaket, en kontrollbox i hytten samt ett system som styr traktorns styrcylindrar. De två förstnämnda delarna kan flyttas mellan olika traktorer eller till tröskan, bara de är förberedda med styrenheten till styrcylindern.
Utrustningen är lätt att använda. Först ställer man in arbetsbredden. Därefter markerar man en startpunkt, A kör minst 30 meter efter den linje man vill ha som referens, lämpligen en rak skifteskant, och därefter markerar man punkt, B.
Nu har man en referenslinje som traktorn följer automatiskt. När man kommer till vändtegen får man köra själv. Så fort man rör ratten stängs automatiken av. När man kör på vändtegen visar displayen vilket spår som är nästa och nästa osv. En linje i displayen visar så man kommer rätt in på ett nytt spår när man svänger in på skiftet igen. Så fort man har 45° eller mindre till spåret kan man trycka på knappen för att aktivera automatiken och traktorn styr in i spåret av sig själv. Har man ett redskap som inte tillåter U-sväng slag i slag är AutoTrac förnämlig. Det går att göra en valfri lagom flack sväng och ta vilket spår som helst tillbaka. Det obearbetade mellanrummet mellan dragen går alltid jämnt upp med redskapsbredden. Aldrig mer smala oekonomiska remsor i slutet.

John Deere 6920S.
Motor: Sexcylindrig John Deere på 6,8 liter och 122 kW (166 hk) maxeffekt och max vridmoment 676 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission: Steglös transmission samt kopplingsfri fram/back
Däck: 540/65R28fram och 650/65R38bak
Vändradie:                5,5 m.
Bränsletank:                250 liter
Lyftkapacitet:                7 700 kp
Max hydraulflöde:                60 l/min
Max hydraultryck:                200 bar
Yttre hydraulik:                3 dubbelverkande uttag
Bullernivå, hytt:                72 dBA
Vikt:                5 880 kg (utan vikter) varav 40 procent på framaxeln
Serviceintervall:                Motoroljebyte 500 timmar (19,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 500 timmar (66 liter)
Kraftuttag:                540, 540 ekonomi och 1 000 rpm
Pris:                797 800 kronor
Pris per hk:                4 806 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikter:                18 x 50 kg 14 644:-
Passagerarsäte:                1 845:-
Frontlyft och pto:                48 869:-
Fjärde dubbelverkande uttag:                5 116:-
Luftfjädrad förarstol:                std
Säkerhetsbälte förare/passagerare:                605:-/605:-
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                std
Framaxelfjädring:                33 068:-
Vändtegsautomatik:                5 470:-
AutoTrac:                130 066:-

Vid fältkörning är det enklast att ställa in ett motorvarvtal med handgasen och reglera farten med körspaken. På landsväg kan man göra tvärt om. Lägg körspaken längst fram och reglera sedan farten med hand- eller fotgasen.

Vid fältkörning är det enklast att ställa in ett motorvarvtal med handgasen och reglera farten med körspaken. På landsväg kan man göra tvärt om. Lägg körspaken längst fram och reglera sedan farten med hand- eller fotgasen.

På John Deere 6920S AutoPowr är de viktigaste funktionerna samlade i armstödet. Längst fram vippor till tre yttre hydrauluttag samt trepunkt upp och ner.

På John Deere 6920S AutoPowr är de viktigaste funktionerna samlade i armstödet. Längst fram vippor till tre yttre hydrauluttag samt trepunkt upp och ner.

Spaken till lyftdragskroksspärren sitter bra placerad i bakrutan och med det hydrauliska utskjutet är lyftdragkroken lätt att se.

Spaken till lyftdragskroksspärren sitter bra placerad i bakrutan och med det hydrauliska utskjutet är lyftdragkroken lätt att se.

JD 6920S med AutoTrac.

JD 6920S med AutoTrac.

Relaterade artiklar