ANNONS

Ta upp betorna rätt

Den 12 oktober samlades ett 60-tal förare av betupptagare på Alnarp för att diskutera hur betupptagningen kan optimeras under olika förhållanden.
Att ta upp betor som är hela, rena och korrekt nackade är inte det enklaste. Som maskinstation ska man dels komma överens med kunden om vad som ska prioriteras, dels vara bekant med alla justeringsmöjligheter på sin upptagare. Utbildningsdagen på Alnarp hade båda dessa ämnen i fokus.
Under den första delen av dagen bidrog både Nordic Sugar, Betodlarna och NBR med fakta om betupptagningsstrategier och -ekonomi. Vad kostar det till exempel att spilla onödigt mycket? Att nacka betorna för hårt?

Anders RydénAgricenter Sverige konstaterade att vi i Sverige länge haft huvudfokus på renhet i samband med upptagningen. Det är i många lägen både nödvändigt och lönsamt, men ett par saker har förändrats på senare år. En väsentlig skillnad är att odlarens överskottssocker (av många fortfarande kallat C-socker) nu har ett pris i nivå med kvotsockret. Det kostar helt enkelt mer att spilla idag. Det är idag lätt att hitta betor med rotspetsbrott på över 5 cm i stukorna vilket är alldeles för mycket. Målet är att rotspetsbrotten skall ligga runt 2 cm. En annan viktig skillnad är att fler betor långtidslagras än för 10 år sedan. Det ställer krav på skonsamt upptagna betor som minimerar risken för rötor och varmgång. I såna lägen kan det vara mer lönsamt att prioritera hela, oskadade betor med acceptabel renhet och låta betorna lastas med rensverk efter lagringen.

Robert OlssonNBR summerade de upptagningsundersökningar som gjorts och kunde konstatera att spillet är alltför stort i många fall. Vad innebär det i förlorad skörd och pengar? I exemplen nedan har vi räknat med betpriset 300 kr/ton.

• Rotspetsspill
Borde vara max 2 % av skörden, vilket betyder att rotspetsbrotten är 1-2 cm i genomsnitt. Större rotspetsbrott ger snabbt stora förluster:

• Ytspill (hela betor som missats eller tappats):
Borde vara max 1 % av skörden, vilket betyder att det finns:
– 1 beta (0,5 kg) vart tionde steg  (1 m bredd)
eller
– 6 små eller 3 stora betor på en yta motsvarande 6 rader x 20 m
För varje procentenhet som ytspillet ökar förloras 170-270 kr/ha.

• Toppning
Max 10 % av betorna borde toppas för hårt eller ha blast kvar. Betor med blastrester som kommer med i provtagningen ger lägre sockerhalt, så det påverkar betpriset negativt. En alltför hård toppning innebär också förluster. Nackas betorna 1 cm för hård förloras hela 8 % av skörden.
Ut i fält och praktiken
Den största delen av utbildningen skedde ute i fält där deltagarna tillsammans med maskintillverkarna och dess representanter gick igenom alla inställnings- och justeringsmöjligheter som finns på dagens moderna betupptagare. Diskussionerna blev många och engagerade och maskintillverkarna fick tips med hem om ytterligare förbättringsmöjligheter.

Mats KilanyAgricenter Sverige, som organiserat utbildningsdagen, var nöjd med arrangemanget och konstaterar:
– Det enda tråkiga är att alla som ville, inte kunde komma med. Vi fick begränsa grupperna så att alla deltagare skulle kunna se och höra ordentligt ute i fält när vi arbetar praktiskt med maskinerna.

Även deltagarna var nöjda och en av dem uttryckte det såhär:
– Det är jäkligt nyttigt det här. Nu har alla fått en god inblick i maskinens möjligheter och kan snabbare få allt rätt ute i fält hos kunden.

Relaterade artiklar