ANNONS

Stor och kraftfull skördare

Hemek 880 med pendo-hytt håller på att bli en sådan där klassiker i skogen, alla känner igen maskinen.
Det var egentligen Bröderna Nyström i Malå som konstruerade den fritt hängande Pendo-hytten och det var faktiskt inte så värst länge sedan, nämligen i mitten av nittiotalet. Pendo-Hytten kom sen att hamna först och främst på Hemeks skogsmaskiner, men den har alltid varit till salu för alla andra skogsmaskintillverkare med.
Efter det att Hemek gick i konkurs år 2000 är det i dag kanadensiska Tigercat som tillverkar skogsmaskiner i Hede och som äger patentet till pendo-hytten.
Pendo-hytten har sex hydraulkolvar, två på var sida och två i mittstolpen som tar upp krafterna i alla ledder så att hytten inte gungar trots att den hänger fritt. När man ska kliva i och ur hytten sänks den ner och vilar på två gummikuddar på ramen.
När man startar maskinen och ska ge sig iväg lyfts hytten upp. Givetvis måste man ställa in pendlingen så den passar dig själv som förare. Är den allt för lös kan man garanterat bli sjösjuk.
En stor fördel med hyttens konstruktion är att den kan göras smal men ändå funktionsduglig för en skogsmaskin. När man ska ändra från transport till arbete trampar man bara på pedaler i golvet och vrider hela hytten 180°. På så vis behöver man inte en bred hytt för att kunna vrida runt stolen med armstöd och likaså är alla knappar, spakar och reglage på exakt samma plats oavsett man transporterar sig eller avverkar skog.
Ljudnivån är den andra stora fördelen med Pendo-hytten. Vid tomgång mäter vi 58 dBA och vid normalt arbetsvarvtal på motorn, 1 450 rpm, är det endast 60 dBA. Det är tystare än i de flesta hytter i andra maskiner när de går på tomgång.
Vid första anblicken kan man tro att Hemek 880 har en liten motor, men skenet bedrar. Under den lilla huven sitter en stor rak sexa på över åtta liter och med turbo. Den har ett vridmoment på 625 Nm vid 1 500 rpm.
Transmissionen består av pumpar från Linde vad göller hydrostatdrifen. Skördaren har även en tvåstegs powershift och hastigheterna är 0–6,4 repektive 0–22 km/h.
Hemek 880 har ett kontrollsystem som heter HTC och som innebär att motor och transmission med hydraulpumpar, hydraulmotorer, växellåda och differentialer är sammankopplade i en elektronisk enhet som medför att motorn alltid kan arbeta på ett optimalt varvtal för minsta möjliga bränsleförbrukning.
Elsystemet är på 24 volt och batteriet på 140 Ah. Skördaren har dubbla generatorer, 2 x 55A.
Maskinen är lätt att komma åt det mesta på vad gäller service. Den är lång och har på så vis inte behövt trycka ihop en massa saker på en kort yta. Likaså skymmer inte den hängande hytten en enda pinal.
Lägsta punkten är under midjan och där är det 58 centimeter till marken. Upp till hytten är det 3,9 meter och det är väl en av maskinens akilleshälar. Den behöver lite plats och körs den på en trailer kommer den inte fram överallt.
Kranen är en Loglift 190. Den har ju några år på nacken och det finns betydligt modernare konstruktioner i dag.

Hemek 880 årsmodell 1998.
Motor: Sexcylindrig Iveco på 8,1 liter och 142 kW (193 hk) effekt vid 2 100 rpm.
Transmission: Hydrostat med tvåstegs powershift
Däck: 600/65-34 fram och 2 x 700/50-26.5 bak
Bränsletank: 385 liter
Max hydraulflöde: 130 l/min
Max hydraultryck: 190 bar
Kran: Loglift 190
Vändradie: 8 m
Vikt: 11 000 kg (varav 50 % på framaxeln)
Serviceintervall: Motoroljebyte 300 timmar (19,5 liter), Transmissionsoljebyte 2 000 timmar (2×35 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (100 liter)

Vad kostar reservdelarna:
Oljefilter motor: 305
Luftfilter inre: 511
Luftfilter yttre: 1 138
Hydrauloljefilter: 698
Kranpelare, Cranab CRF 650: 30 900

Verkmästaren: Vikigt med rätt hytt och boggi.
Välj Pendohytt och nya boggin när ni köper en begagnad Hemek 880 skördare. Det rådet kommer från Håkan Färlund, reservdelschef på Tigercat i Hede.
Kanadensiska Tigercat köpte Hemek år 2000 och är sedan dess serviceansvariga för befintliga Hemek skogsmaskiner.
Håkan Färlund berättar att Hemdek 880 finns med både vanlig hytt och Pendohytt och han anser att man ska välja en med Pendohytt.
– Det är inga problem med de hytterna och alla förare är nöjda, säger han.
En annan sak man ska kontrollera när man köper en begagnad Hemek 880 är enligt Håkan Färlund boggiaxeln. Man ska öppna cengtrumlocket och kontrollera lagret.
– Genom att lyfta ena sidan kan man känna så det inte är glapp i boggiaxeln.
Enligt Håkan Färlund är det en god idé att köpa en maskin från 1998 och senare eftersom boggin blev förstärkt då. I den tidigare varianten går det en bult från ovansidan och ner och det blir ofta sprickor i dessa infästningarna.
– Den nya boggin har ett stort överfall över boggin, det blir mycket starkare.
En annan sak man bör kontrollera enligt Håkan Färlund är midjan så det inte är glapp i den.
Motorerna har han inget speciellt att säga om.
– Det är en motor från Iveco i Hemek 880 och med dem är det inga problem.

Ägaren: Lurig hytt
Vad NilehnTeknik erfar är just den hängande Pendo hytten det luriga med Hemek 880. Skogsentreprenör Peter Walin ansåg att komforten var för dålig och bytte bort sin Hemek 880 ganska snabbt medan Bill-Dane Strand i Hede är mycket nöjd. I hans arbetslag kör man såväl skördare som skotare med Pendo-hytt.
I övrigt är det ingen av dem som har mycket att invända om Hemek 880. Det är kraftigt byggda maskiner som håller och motor och hydraulik kommer från kända leverantörer.

Hemek 880 är en stor och kraftfull skördare med en extremt tyst hytt eftersom den inte rör vid resten av maskinen mekaniskt.

Den ovane kan bli lite sjösjuk i början innan man vänjer sig vid finessen med en hängande hytten.

Alla viktiga strömbrytare och kontrollfunktioner är samlade till höger i hytten.

Hydrauloljetanken sitter närmast hytten och framför midjan finns bränsletanken, motorn sticker ut bakom hytten på maskinen sett i denna vinkel.

Relaterade artiklar