ANNONS

Stor med ändå allround

Över 200 hästkrafter och ändå så allround. Valtra T 190 är lätt, smidig och ligger rätt vad gäller kronor per hästkraft.
Liten vändradie, bra markfrigång, låg vikt, rymlig hytt samt möjlighet att få vändbar förarplats med ratt, fram/back samt pedaler vid bakrutan är några av Valtra T 190 goda egenskaper.
Bland små och mellanstora traktorer är detta vanligt, men när det handlar om 200 hästars traktorer är T 190 unik.
Med tanke på att många lantbrukare drygar ut arbetet på den egna gården med externa körningar av varierande slag är mångsidiga traktorer bra.
För den som bara kör jordbearbetning i ett konventionellt jordbruk kan flexibiliteten vara en styrka den dag traktorn ska säljas.
Om man tittar närmre på Valtra T 190 och börjar framifrån finns det en motorhuv som lyfts på gasdämpare. Dessvärre följer inte hela sidoplåtarna med upp utan dessa får tas loss för sig. Längst fram sitter alla kylarna vilka är lätta att dela för rengöring.
Avgasröret sitter vid höger hyttstolpe och luftintaget vid vänster.
Traktorn har breda dörrar och det är enklet att använda både vänster och höger för att ta sig i och ur hytten.
Backspeglarna är teleskopiska. Hytten i T 190 har dubbla fläktsystem. En fläkt mellan motor och hytt som ger värme mot golvet och framrutan samt en fläkt i taket för både kyla och värme. Till taksystemet finns luftutsläpp både mot sidorutorna och bakrutan.
Passagerarsätet är obekvämt och sitter ganska långt fram till vänster.
Förarstolen är luftfjädrad och svängbar 180°. Den är bekväm, men borde gått att skjuta något längre bak enligt min mening.
Till höger om föraren sitter alla spakar och reglage.
De två växelspakarna sitter längst fram i högerkonsollen och är ganska långa.
Båda har frikopplingsknapp samt två tryckknappar för att växla upp och ner i den trestegade powershiften.
Powershiften har automatläge och med en knapptryckning aktiveras det så kallade N-autoläget. Det innebär att traktorn slutar dra när motorvarvet faller under 1 000 rpm eller då föraren trampar på bromsen. Bra vid transporter eller körning med rundbalspress.
Det går att programmera förhållandet så det inte blir samma powershiftsteg när man kör fram som bak. Vald växel och färdriktning visas i display i höger A-stolpe.
I display i instrumentpanelen visas hastighet, bränsleförbrukning, areal, trepunktens läge, slirning med mera. Traktorn har radar.
Trepunkten manövreras från armstödet och har alla inställningsrattar på en rad ute till höger. Lyftkraften är förhållande vis låg på Valtra T 190.
Hydrauliken är ett kapitel för sig. Det ser besvärligt ut när man första gången ser allt i högerpanelen, men det går att stänga luckan över de flesta vreden och knapparna och använda hydraulspakarna som på vilken gammal traktor som helst. Vill man finns möjlighet att ställa både tid och flöde på såväl plus- som minussidan.
I joystick i armstödet betjänas två dubbelverkande uttag, i två korta spakar till höger funktion tre och fyra. Femte dubbelverkande hydrauluttaget hamnar på ettans läge i joysticken och fungerar när man slagit om en strömbrytare. Räcker inte det sätter man ytterligare två spakar längre bak till höger i hytten och nu har traktorn sju dubbelverkande uttag.
Fördelen med joystick i armstödet är att denna följer med runt när man vänder stolen bakåt. Nackdelen med spaken på T 190 är att den går mycket lätt och ibland stöter man till den av misstag när traktorn går på ojämnt underlag. Om man av misstag drar spaken lite snett när det gäller en joystick få man ett ofrivilligt oljeflöde även på den andra funktionen.
Växelspaken till kraftuttaget, som har 540 ekonomi samt 1 000 rpm och som extrautrustning även drivhjulsberoende, sitter även den bak till höger.
Kraftuttagets tillslag är en strömbrytare som sitter bredvid knapparna för fyrhjulsdrift och differentialspärr.
Handgasen är ett vred och påminner mer om att höja ljudet på radion än att dra på gas på en stor dieselmotor.
Arbetsbelysningen bak har två läge. Tänt hela tiden eller tänt endast när man backar.
Bullernivån anges till 73,5 dbA i Valtra T 190. Traktorn finns inte med hyttfjädring men luftfjädrad framaxel är en av alla detaljer på extrautrustningslistan.
Jordbruksdraget sitter i en hållare där bak och här finns även ett nödstopp för kraftuttaget.
Valtra T 190 är störst av sju modeller i serien. Såväl traktor som motor tillverkas i Finland.

Valtra T 190.
Motor: Sexcylindrig Sisu på 7,4 liter och 155 kW (210 hk) och max vridmoment 830 Nm vid 1400 rpm.
Transmission: Fyra synkroniserade växlar, tre gruppväxlar och 3-stegad powershift samt kopplingsfri fram/back ger totalt 36 växlar i vardera riktningen.
Däck: 540/65R30 fram och 650/65R42 bak.
Bränsletank: 330 liter.
Lyftkapacitet: 7 700 kp.
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag.
Vikt: 5 950 kg (utan vikter).
Vändradie: 5,85 meter.
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (19 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (65 liter).
Kraftuttag: 540 ekonomi och 1 000 rpm. Alt. Drivhjulsb.
Pris: 712 000 kronor
Pris per hk: 3 406 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
Frontvikter: 14 x 40 kg 8 875:-
Passagerarsäte: 1 000:-
Frontlyft och pto: 55 700:-
Hydraulisk släpvagnsbroms: std
Femte dubbelverkande uttag: 4 500:-
Luftfjädrad förarstol: std
Vändbar förarplats: 28 500:-
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok: 11 700:-
Framaxelfjädring: 21 800:-

För att kunna utnyttja maxeffekten, 155 kW (210 hk) krävs det att minst 35 kW (48 hk) plockas ut över kraftuttaget. Det vill säga inget man har nytta av när det hänger en vanlig harv efter.

På höger sida sitter batteriet och ovanpå det en verktygslåda som är enkel att ta med sig vid behov.

I den röda spaken till vänster om ratten finns fram, back, neutral samt parkeringsläge. Den lilla sportiga ratten är ställbar i höjd och teleskopled och instrumenteringen är analog.

T 190 har 600 mm frigångshöjd. Denna traktorn har hydrauliskt utskjut av lyftdragkroken. Det bör man välja, i annat fall kan man glömma att man ser kroken.

Här syns inte bara motor och kylare. Man kan även skymta luftfjädringen till framaxeln.

Valtra T 190 – stor men ändå allround.

Relaterade artiklar