ANNONS

Spannmålspriset fortsätter uppåt

Det blev en prisuppgång för andra veckan i rad på de internationella råvarubörserna. På Matif i Paris gick vete upp med 1,1 procent medan majs gick upp 1,5 procent och oljeväxterna upp 1,2 procent. På börsen i Chicago var prisutvecklingen något svagare som ett resultat av den USDA-rapport som kom i torsdags och som visade på viss lagerökning. När börsen i Chicago stängde för veckan var förändringen mot förra veckan för vete plus 0,5 procent, majs plus 0,2 procent och soja plus 0,4 procent.
I det korta perspektivet är det skörden i Sydamerika som kommer att påverka prisbilden. Nästa steg är övervintringen av höstgrödor på norra halvklotet och hur vårbruket här kommer igång.
Men totalt sett är lagren av spannmål stora i världen och det ska nog mycket till för att vi får se en bestående prisuppgång den kommande säsongen.
De svenska priserna är just nu för höstvete 1:37 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 1:63 kronor per kg, fodervete 1:33 kronor per kg, etanolvete 1:33 kronor per kg, rågvete 1:30 kronor per kg, råg 1:37 kronor per kg, foderhavre 1:10 kronor per kg, grynhavre 1:33 kronor per kg, foderkorn 1:25 kronor per kg, maltkorn 1:57 kronor per kg, foderärtor 1:55 kronor per kg, åkerbönor 1:60 kronor per kg, linfrö 3:53 kronor per kg och oljeväxter 3:32 kronor per kg.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng