ANNONS

Smidig där det går tungt men ingen annan kommer fram

Yanmar C30R-2 är ett smidigt och tåligt transportfordon för förflyttning av ballast, rivningsmaterial och gods på trånga ytor.

Intresset för små kompakta anläggningsmaskiner har visat sig stort bland Boggis läsare. Därför kommer vi att relativt frekvent testa och skriva om lite varierande maskintyper i de lägre viktklasserna i våra nymaskinstest. Yanmar C30R-2 är precis en sådan maskin. Det är en larvburen minidumper, en maskin som troligtvis är lite ny och spännande för många av er läsare. Men en maskintyp som kommer väl till pass vid många tillfällen och som det kan vara intressant att ha lite kunskap om.
Yanmar tillverkas i Frankrike och säljs i Sverige via Wiklund Tradings återförsäljarnät. I dumperserien finns tre modeller och Yanmar C30R-2 är mellanstorleken.
Vi testar hur den är att last i och tippa av. Hur den är att köra med och utan last. Stabilitet i sidolut och kraft i uppförslut.
Det första vi gör är att köra en runda med tom maskin på en plan yta. Toppfarten är 11 km/h och hastigheten väljs med två växellägen och regleras sen med fotgasen. Gummilarverna är 320 mm breda och maskinen går stabilt. Frigångshöjden är 26 centimeter. Marktrycket med olastad maskin är inte mer än 0,27 kilo per kvadratcentimeter och med fullastad 0,57 kilo per kvadratcentimeter. Det innebär att man med fördel kan ge sig in i relativt känsliga områden för att lasta ut eller in saker och ting.
Vi fyller flaket med jord och kör samma slinga och testar den även i ett med- och ett motlut. Maskinen går fortsatt stabilt och motorn kämpar på. Det går stabilt och bra även nu. Vi kommer fram till platsen där vi ska tippa. Med full last tar det 5 sekunder att tippa upp flaket helt.
Förarplattformen är längst bak och bredvid föraren sitter även motorn. På tomgång är ljudnivån 84 dBA och på fullgas 90 dBA. Går man fem meter från maskinen faller ljudet 5 dBA. Föraren bör alltså ha hörselskydd medan det är okej för dem som arbetar i maskinens närhet.
Det är ett vridbart plastsäte med lågt ryggstöd och rullbälte.  Föraren kan alltså välja att köra med flaket framför sig eller bakom sig. Det är mycket praktiskt.
Yanmar C30R-2 har störtbåge med ett skärmtak. Den större maskinen C50R-3 har hytt. C50R-3 lastar dessutom ett ton mer än C30R-2 och kostar mer än dubbelt så mycket. Den stora modellen finns även med svivelflak vilket innebär att man kan tippa av i sidled.
Antalet reglage är högst begränsat, handbroms, växelspak, tippspak samt spak att styra och köra med. På golvet finns fogas och broms både fram och bak eftersom man kan vrida stolen 180° beroende på vilket håll man vill sitta och köra. Det finns även klocka för bränslemängd samt varningslampor i instrumentpanelen.
Det finns ett par saker att tänka på när man kör minidumpern. Helst får det inte luta mer än 30° i sidled och man bör inte köra med flaket upplyft.
Dumpern kan även köras i vatten och tillverkaren godkänner att vattennivån når upp till övre kanten av larvbandens chassi.
Servicemässigt är det mesta okej. Det finns bara sju säkringar på maskinen och de sitter under ett lock i verktygslådan nära förarsätet. Batteriet kommer man åt vid under en liten lucka och hela motorhuven öppnas snabbt och enkelt.
Maskinen har ett trettiotal smörjnipplar, de flesta på larverna och tippflaket.
Minidumpern Yanmar C30R-2 är en maskin som är som den är. Det finns varken någon utrustning att lägga till eller dra ifrån varför den här testen saknar faktaruta om extrautrustning.
Det finns även en mindre modell av Yanmars minidumper. Den heter C12R-A, lastar 1 150 kilo och kostar 138 300 kronor.

Yanmar C30R-2
Motor: Trecylindrig Yanmar på 1,6 liter och 19,1 kW (26 hk) effekt vid 2 200 rpm
Transmission:    Hydraulisk med två växlar
Band:     320 mm
Bränsletank:    40 liter
Lastkapacitet:    2 500 kg
Max dragkraft i larverna:    2,45 kN
Lastvolym:     0,88 m3
Max hydraulflöde:    24,2 l/min
Vikt:    2 365 kg
Serviceintervall:    Motoroljebyte 250 timmar (14 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (35 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (13 liter)
Pris:    268 500 kronor

Schaktlemmen öppnas automatiskt så fort flaket tippas upp.

Det finns ingen frikoppling utan det är bara att dra växelspaken mellan F1, F2 eller R1, R2 samt neutral. Hastigheten regleras inom respektive växel med fotgasen och styrar gör man med en spak.

Yanmar C30R-2 är 3 200 mm lång, 1 655 mm bred och 2 255 mm hög. Frigångshöjden är 250 mm

Maximal tippvinkel är 58°. På tomgång tar det 4 sekunder och på fullgas 5 sekunder att tippa upp flaket.

Även sidolemmarna kan öppnas.

Motorhuven öppnas från sidan, men motorn sitter trots det mittmonterat och lågt för bästa tygndpunkt. Framför motorn finns hydraulolje- och bränsletank samt luftfilter och oljesticka lättillgängligt.

Trots att man sitter och kör vid den ena sidan kan man hoppa på maskinen från båda håll tack vare en passage mellan motor och frontstycke. Här finns även batteri och verktygslåda.

Trots att man sitter och kör vid den ena sidan kan man hoppa på maskinen från båda håll tack vare en passage mellan motor och frontstycke. Här finns även batteri och verktygslåda.

Handbromsen sitter i förarstolen och följer därmed med oavsett vilket håll man kör på. Är handbromsen dragen står maskinen stilla även när växel ligger i.

Yanmar C30R-2

Relaterade artiklar