ANNONS

Smidig allroundtraktor

I fjol kom det steglöst ända ner till 73 kW (99 hk) i Fendt och i år kompletterades variomodellerna i 300-serien med TMS som tillval.
Tractor Management System, är den engelska benämningen som Fendt förkortar med TMS på traktorns sidoplåtar. TMS innebär att motor och transmission kommunicerar och innebär en stor mängd förbättringar för traktorföraren. Alla ni som kört Fendts större Variomodeller och kanske tycker att de är för invecklade och komplicerade kommer att tycka om 300 Vario TMS.
Det är en lättbegriplig traktor med en liten golfboll i högerpanelen med vilken man kör traktorn. För man golfbollen framåt när man kör framåt ökar farten och för man den bakåt går det saktare. När man backar är funktionen i golfbollen den omvända vilket är logiskt.
I högerpanelen finns fyra orange knappar och en av dem heter TMS. Genmo att trycka på den väljer man mellan att reglera farten med fotgasen eller med golfbollen. Väljer man golfbollen är det bara att ställa in lämpligt motorvarvtal med handgasen och sen reglera farten med golfbollen. Det passar bra vid arbete i fält och framförallt då man kör kraftuttagsdrivna redskap som ska gå med exakt varvtal hela tiden. Bredvid TMS-knappen finns en knapp för förprogrammerat motorvarvtal. Två förval finns. Ytterligare en knapp är för att frikoppla, den är markerad med ett N. Fram och back kan bara skiftas med spaken till vänster om ratten i Fendt 300 Vario. Den spaken är inte bra. Man växlar inte genom att dra i hela spaken,, vilket hade varit bekvämast, utan man vippar på en liten flärp i änden.
Ute i högerpaneln finns även strömbrytare för kraftuttag, trepunkt, fyrhjulsdrift och differentialspärr. Dåligt på traktorn vad gäller reglage är spakarna till yttre hydraulik. Det är mekaniska spakar och det sitter långt nere vid golvet. Till dess fördelar är att en av spakarna har joystickfunktion och betjänar därmed två dubbelverkande yttre hydrauluttag. En annan fördel med dem är att de har tydlig färgmarkering och samma färger finns på locken bak på uttagen.
Spaken till spärren av lyftdragkroken är bra och kroken har hydrauliskt utskjut. Den är därmed lätt att se från förarplatsen. Frigångshöjden är dock bara 33 centimeter till upplyft krok. Det är inte mycket.
Sikten bak är bra och sidorutorna är välvda så att C-stolpen inte skymmer snett bakåt.
I övrigt är hytten lite kantig och gammalmodig och framförallt dörrar och insteg är lite dåligt. Trappan är för brant och höger trappa är helt värdelös.
Passagerare kan man ha med sig, men Fendt har aldrig varit särskilt generösa vad gäller stoppningen i passagerarstolen. Det är konstigt med tanke på fabrikatets status.
Dubbla fläktsystem är både bra och dåligt. Dåligt när det gäller underhåll och bra för man får värme ner mot golvet och mot framrutan i ett separat system samtidigt som man kan få kyld luft mot föraren genom utsläppen i taket.
Testtraktorn hade såväl TMS funktion och luftkonditionering. Utan dessa detaljer finns Fendt 312 Vario att köpa från 775 881 kronor.
Att köra med är Fendt 312 Vario TMS bra. Den steglösa transmissionen har fördelar både vid lastararbete, fältarbete och i transport. Traktorn toppar 43 km/h och har då bara 1 780 rpm på motorn. Det innebär att det är tyst, endast 73 dBA.
Vid stillastående och fullgas, 2 170 rpm är ljudnivån 79 dBA och står vi kvar stilla med motorn på tomgång är det bara 62 dBA i hytten.
Servicemässigt har 300-serien fått en del fördelar jämfört med sina större brödrar. Hela motorhuven öppnas i ett stycke så när som på en liten plåt på varje sida. Batteriet som på andra Fendt varit inslängt i en plåtlåda där man bara såg batteriets gavel när man öppnade, är nu fullt synligt uppifrån bara genom att man drar av en huv, helt utan verktyg, vid höger insteg. Det är bra.
Hjulbasen på Fendt 312 Vario är kort och det är en av traktorns styrka. Vändradien är därmed liten och traktorn är tänkt att ta sig fram i trånga utrymmen. Den tesen förstärks av traktorns höjd, 2,67 meter till hyttaket.
Beroende på hur traktorn ska användas måste man välja utrustning. Personligen anser jag att de 7 900 kronorna TMS kostar är ett vettigt val. Likaså hade jag nog även tagit hyttfjädring och luftkonditionering, men efter det har man en bra och bekväm allroundtraktor.

Fendt 312 Vario TMS
Motor:                Fyrcylindrig Deutz på 4,0 liter och 95 kW (129 hk) maxeffekt och max vridmoment 515 Nm vid 1 400 rpm
Transmission:                Steglös med kopplingsfri fram/back
Däck:                480/65R24 fram och 540/65R38 bak
Bränsletank:                210 liter
Lyftkapacitet:                5 382 kg
Max hydraulflöde:                70 l/min
Max hydraultryck:                200 bar
Yttre hydraulik:                3 dubbelverkande uttag
Vikt:                4 350 kg (utan vikter)
Vändradie: 5,35 m.
Serviceintervall:                Motoroljebyte 500 timmar (10 liter), Transmissionsoljebyte 2 000 timmar (35 liter), Hydraulolja 1 000 timmar (60 liter)
Kraftuttag:                540, 540E och 1 000 rpm
Pris:                803 340  kronor
Pris per hk:                                6 227 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikter, 10 x 32 kg: 9 280
Passagerarsäte:                std
Frontlyft och pto:                56 297
Hydraulisk släpvagnsbroms:                std
Fjärde dubbelverkande uttag:                5 101
Luftfjädrad förarstol:                std
Säkerhetsbälte förare:                std
Säkerhetsbälte passagerare:                std
Vändbar förarplats:                 nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                std
Framaxelfjädring:                25 667
Hyttfjädring:                8 457

Fendt 312 Vario TMS är en verklig allroundtraktor. Den är smidig med liten vändradie för lastararbeten där det är trångt men fungerar lika bra i transport där den gör 40 km/h redan vid 1 700 rpm.

Fendt 312 Vario TMS är en verklig allroundtraktor. Den är smidig med liten vändradie för lastararbeten där det är trångt men fungerar lika bra i transport där den gör 40 km/h redan vid 1 700 rpm.

Instrumenteringen är modern och reglagen för transmission och trepunkt bra placerade. Värre är det med spakarna för yttre hydraulik som sitter ända nere vid golvet till höger.

Instrumenteringen är modern och reglagen för transmission och trepunkt bra placerade. Värre är det med spakarna för yttre hydraulik som sitter ända nere vid golvet till höger.

Trappan in i hytten är litte för brant och passagerarsätet litet och med hård stoppning.

Trappan in i hytten är litte för brant och passagerarsätet litet och med hård stoppning.

NilehnTraktor testar nya 312 Vario med TMS.

NilehnTeknik testar nya 312 Vario med TMS.

Relaterade artiklar