ANNONS

Praktiskt vid arbete med frontlastare

Landini Mythos DT110 Delta orkar i stort sett lika mycket i samtliga tre hastigheter. När NilehnTeknik mäter dragkraft och effekt lyckas traktorn överföra lika mycket effekt i alla mätningarna.
Det normala är att traktorer klarar av att överföra mer effekt vid högre hastighet än lägre men för Landini Mythos DT110 Delta gör det ingen skillnad. Oavsett om vi startar i hög, etta och andra powershiftsteget där traktorn gör 10 km/h i fullgas eller vi startar i hög, tvåa och andra powershiftsteget vilket innebär 15 km/h i utgångshastighet eller 20 km/h vilket når med hög, trea och första powershiftsteget så ger traktorn runt 50 kW (68 hk) över hjulen. Jämfört med motorns maxeffekt är det cirka 62 procent. Ingen speciellt hög siffra.
Om man multiplicerar hastighet med dragkraft vid det läget där traktorn överför störst effekt får man ett mått på hur stort arbete traktorn utför. När vi gör den räkneoperationen för Landini Mythos DT110 Delta får vi samma resultat hela tiden. Traktorn är alltså precis lika effektiv vid de högra farterna som i de lägre. Skillnaden är bara att redskapet måste vara cirka 44 procent mindre för att traktorn ska orka dra det i 18 km/h i stället för 10.
Givetvis är traktorn segare i de lägre växlarna vilket framgår av värdena för dragkraften. I de två vidstående tabellerna är skillnaden inte så stor, men i mätningen i 10 km/h nådde traktorn upp till 21 kN som bäst.
Den testade traktorn vägde 4 838 kg inklusive frontvikter. Som mest får Landini Mythos DT110 Delta belastas så den väger 7 300 kg.
Vid första anblicken kan man tro att traktorn har en väldigt enkel transmission eftersom det är så mycket mekaniska växelspakar i hytten.
Men den har en del finesser. Frikopplingsknappar i växelspakarna, kryplåda och trestegad powershift. Vid transport infaller en varvtalsreducering som medför att man automatiskt når 40 km/h i högstas växeln redan vid 1 750 rpm.
Det innebär lägre bränsleförbrukning och lägre ljudnivå.
Enligt NilehnTekniks instrument är ljudnivån 75 dBA vid transport i 40 km/h på landsväg med radio och fläkt avstängd.
Den senare sitter mellan motor och hytt och det är enkelt att komma åt luftfiltret till hyttventilationen, det sitter under motorhuven.
Motorhuven öppnas rakt upp men tyvärr sitter det kvar en sidoplåt på varje sida.
Säkringarna sitter under vänster sidostycke på instrumentpanelen.
I instrumentpanelen finns även alla luftutsläpp. Det innebär att man kan få varm luft ner mot golvet och kall luft uppåt.
I taket sitter en relativt stor ruta som ger bra sikt vid arbete med frontlastare.
Lyftdragkroken saknar hydrauliskt utskjut men man ser den något så när från förarplatsen. För att låsa upp spärren till kroken drar man i en plastad wire. Det innebär att bakrutan måste öppnas.
Med fyra yttre hydrauluttag som standard får man anse att Landini Mythos DT110 Delta är välutrustad med tanke på traktorstorlek. Spakarna är mekaniska och sitter bra till i högerpanelen.
Trepunkten är givetvis elhydraulisk och det innebär att det finns knappar på bakskärmarna för att hissa upp och ner lyften utifrån.
Landini Mytohs DT110 Delta har funnits på marknaden sedan år 2000 och får i dagsläget anses som en ganska enkel traktor. Framaxelfjädring finns inte ens som alternativ och det finns inte mycket till automatik vad gäller fyrhjulsdrift och differentialspärr. Vändtegsautomatik är inte heller att tänka på. Däremot är de reglage som finns i hytten bra placerade. Fram/backspaken till vänster om ratten har en bra utformning och placering.
Att bränsletanken sitter där bak och att tanklocket sitter i höjd med bakrutans underkant är en sak som NilehnTeknik anmärker på. Vi föredrar när man tankar från marken och helst på vänster sida där man vanligtvis går ut.

Landini Mythos DT110 Delta.
Motor:                Sexcylindrig Perkins på 6,0 liter och 79 kW (107 hk) maxeffekt och max vridmoment 395 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission:                Fem synkroniserade växlar, tre mekaniska gruppväxlar, trestegad powershift och kryplåda samt kopplingsfri fram/back ger totalt 60 växlar fram och 15 back
Däck:                440/65R28 fram och 600/65R38 bak.
Vändradie:                5,85 meter.
Bränsletank:                150 liter
Lyftkapacitet:                4 800 kp
Max hydraulflöde:                55 l/min
Max hydraultryck:                180 bar
Yttre hydraulik:                4 dubbelverkande uttag
Vikt:                4 460 kg (utan vikter) varav 41 procent på framaxeln
Serviceintervall:                Motoroljebyte 250 timmar (16 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (70 liter)
Kraftuttag:                540, 540E, 1 000 och 1 000E rpm.
Pris:                454 900 kronor
Pris per hk:                                4 251 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikter: 5 x 42 kg:                3 600
Passagerarsäte:                975
Frontlyft och pto:                39 600
Femte dubbelverkande uttag:                2 400
Luftfjädrad förarstol:                std
Säkerhetsbälte förare:                Nej
Säkerhetsbälte passagerare:                Nej
Vändbar förarplats:                 Nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                Nej
Framaxelfjädring:                Nej
Krypväxel:                                std

Med inte mindre än fyra olika varvtal på kraftuttaget är Landini Mythos lämpad för kraftuttagsarbete.

Med fyra kraftuttagsvarv och fyra yttre hydrauluttag blir det gott om spakar i högerpanelen.

Bränsletanken sitter bak och man tankar i underkant av bakrutan.

Passagerarsätet sitter bak till höger och det är för lågt till taket för en vuxen att sitta där.

Batteriet sitter i fronten men luftfiltret täcker ovanifrån och det är svårt att komma till.

Traktorn är ganska låg och det är enkelt att klättra in och ur hytten.

Relaterade artiklar