ANNONS

Populär maskin bland entreprenörer

Åkerman H10B är en populär maskin bland entreprenörer som behöver något rejält vad gäller begagnat. Det finns bara ett problem. Maskinen tillverkades inte i så värst många exemplar.
Boggi provkör en Åkerman H10B av årsmodell 1989 med originallacken kvar. Det är en mycket välunderhållen maskin med över 20 000 timmar på mätaren. Motorn är nyligen utbytt men i övrigt är allt kvar från maskinen var ny. Vad Boggi erfar är Åkerman H10B en mycket populär maskin och en begagnad med ett moderat timmantal lär inte vara svårsåld.
Designen på maskinen har det typiska kantiga stuket med raka linjer som var gällande för den här tiden. Hytten är lagom stor och bekväm. Bakom föraren finns plats att lägga lite packning och sikten fram och åt sidorna är bra.
Höger och vänsterkonsollen med reglage och joysticks längst fram är fasta men eftersom man kan justera förarstolen upp/ner och fram/bak kan man på så vis förändra körspakarna i förhållande till föraren. Även armstöden kan justeras så underarmarna får det bekvämt.
Fram till höger finns instrumentpanelen. Den har digital visning av motorvarvtal och vattentemp, oljetryck och bränslemängd visas i staplar av dioder.
Spaken för schaktbladet och handgasen sitter till vänster. Genom att trycka ner en knapp på samma sida aktiveras varvtalsautomatiken. Det innebär att motorvarvet går upp så fort man aktiverar en hydraulfunktion för att snabbt gå ner på tomgång när man slutar arbeta. Det sparar bränsle och sänker ljudnivån. Ljudet i hytten är 58 dBA vid tomgång och 72 dBA vid fullgas. Vid arbete pendlar vår mätare mellan 65 och 72 dBA.
Åkerman lät plocka ut ganska stor effekt i Volvos 5,5 litersmotor när den sitter i H10B jämfört med mindre Åkermanmaskiner. H10B varvar ända upp till 2 500 rpm och det förklarar den höga ljudnivån vid fullgas.
Maskinen är lugn och följsam när vi gräver med den. Även vid arbete långt ut och åt sidan står den stadigt på marken. Känslan är bra i körspakarna och det är snabbt att lära sig både att smyga och att ösa på. Ändlägesdämpning av hydraulkolvarna medför att arbetet blir mjukare. Det aktiveras med en strömbrytare i högerpanelen. Även låsning av sväng sker med en strömbrytare.
På golvet framme vid vindrutan finns gott om pedaler. Totalt är det sex pedaler på golvet men de två yttre är endast fotstöd.
Två av dem som har funktioner är till slänthydrauliken. Maskinen har rototilt och tilten manövreras med pedalerna medan rotorn sitter i ena körspaken. Med två andra pedaler väljer man om man ska köra framåt eller bakåt när man larvar. Styr gör man med en kort spak i högerpanelen. H10B har två larvhastigheter, 2,3 och 3,0 km/h. Den ska alltså inte förflyttas för egen maskin mer än korta sträckor. På en trailer tar H10B med 2,25 meters skaft 9,0 flakmeter. Transporthöjden med invikt aggregat är 3,2 meter. Av maskinens totalvikt på 17 140 kilo utgörs 2 600 kilo av motvikten.
Maskinen har 24 Volts elsystem och därmed seriekopplade batterier. Totalt finns det fyra batterier som är på vardera 60 Ah. Generatorn är på 55 Ah.
Vad gäller underhållet finns det 34 dagliga smörjnipplar på grävaggregatet och till det kommer daglig smörjning av svängkransens kullager och drevet.
Maskinen har tre stora luckor där bak och innanför dem finns motor, hydraulpumpar samt ventilpaket.
Åkerman H10B tillverkade under åren 1982 till 1992, föregångaren är H10M och efterföljaren heter EC230.

Ägaren:
Åkerman H10B bara går och går.
– Det är det bästa med de här maskinerna, säger Mats Gruvås, entreprenör i Boda Kyrkby.
Han har en relativt stor entreprenadfirma med många olika maskiner. Av enbart Åkerman H10B har han fyra stycken. Den här har gått 22 000 timmar och är från 1989.
Han har nyligen bytt motor på maskinen. Det hände när den gått 20 000 timmar och i stället för att renovera motorn bytte han till en miljömotor.
– Det är en konkurrensfördel när man ska köra, säger han.
Mats Gruvås anser att Åkerman H10B är rena guldgruvan eftersom de bara går och går hur länge som helst.
– Jag har nyligen köpt en Åkerman H10B med endast 7 000 timmar på mätaren så den kan jag nog ha till jag dör, konstaterar han.
Han kan inte påtala några speciella fel med maskinen och ger följande tips för att hålla liv i dem länge:
– Byt olja i svängkransen sam dränera. Smörj och var noga med oljebytena i motorn, säger han.

Verkmästaren:
Mycket populär maskin som är svår att få tag i.
Det tror Leif Larsson som är verkmästare på Swecon i Staffanstorp.
Leif Larsson har ett förflutet på Åkermans i Eslöv och har därmed bra koll på de maskinerna. Vad gäller Åkerman H10B berättar han att eftersom de inte tillverkades så många år så finns det inte många begagnade att få tag på. Vad gäller Åkerman H10B berättar han att eftersom de inte tillverkades så många år så finns det inte många begagnade att få tag på.
– De som finns har som regel gått många timmar, säger Leif Larsson.
Å andra sidan är det inga problem om mätaren visar 20 000 timmar för de kan gå mycket mer än så enligt Leif Larsson.
Det man ska kolla noga när man köper en begagnad Åkerman H10B är larverna. Larver slits ju ut och det går ju därmed aldrig att köpa begagnat. Att byta larver på en Åkerman H10B kostar i runda slängar 60 000 kronor.
Motorn i Åkerman H10B är samma 5,5 liters Volvosexa som i de mindre maskinerna. I H10B går den på drygt 2 000 rpm eftersom den ger större effekt där. Det innebär att den slits något snabbare men enligt Leif Larsson är det inget problem.
– Det är i grunden en mycket bra motor, konstaterar Leif Larsson.
Han berättar att det ibland kan gå en axeltätning till en hydraulpump och att de kostar cirka 10 000 kronor att byta. För att hålla liv länge i hydraulkomponenterna är det viktigt att alltid ha ren och fin hydraulolja i maskinen. Svängkransen anser inte Leif Larsson att det är någon risk med.
– Jag kommer inte ihåg att vi någonsin bytt en svängkrans på en Åkerman H10B, säger han.

Åkerman H10B, skaft 2,25 m årsmodell 1989
Motor: Sexcylindrig Volvo på 5,5 liter och 122 kW (166 hk) effekt vid x2 100 rpm.
Transmission: Hydraulmotor av axialkolvtyp
Larver: 0,65–0,9 m
Bränsletank: 340 liter
Grävkraft i skoptand: 140 kN
Max räckvidd: 9,1 m
Max grävdjup: 5,5 m
Max hydraulflöde: 88 + 2×142 l/min
Max hydraultryck: 260 bar
Yttre hydraulik fram: 2 dubbelverkande uttag
Vikt: 17 140 kg
Serviceintervall: Motoroljebyte 200 timmar (22 liter), Transmissionsoljebyte 2400 timmar (2 x 16 liter), Hydrauloljebyte 2400 timmar (400 liter)

Vad kostar reservdelarna:
Vindruta övre: 2 580
Vindruta nedre: 1 335
Oljefilter motor: 125
Luftfilter: 495
Hydrauloljefilter: 10 st x 170
Hyttfläkt: 1 346

Åkerman H10B är en mycket rejäl maskin. Den är stabil och effektiv. Det finns inte mycket att klaga på.

Åkerman H10B har två larvhastigheter, 2,3 och 3,0 km/h.

Man sitter bekvämt och såväl armstöd som förarstol går att justera så förarplatsen passar alla förare. Framrutan är delad och det går att öppna den övre halvan.

På höger sida innanför en lucka finns hydraulpumparna. På motstående sida finns ventilpaketet för hydrauliken.

Markfrigången är 37 cm. Att byta olja i samt dränera svängkransen är vikigt på Åkerman H10B.

Den provkörda Åkerman H10B är från år 1989 och har trots 22 000 timmar på mätaren originallacken kvar. Maskinen har rototilt och kostar som den står cirka 175 000 kronor.

När man larvar styr man maskinen med den korta spaken bakom joysticken.

Luftkonditionering är standard och reglagen för hyttventilation sitte längst bak i vänsterkonsollen

Dörren är bred och kan givetvis hakas fast fullt öppen.

Relaterade artiklar