ANNONS

Övergångsperiod för regeländringar för utsläpp från vedeldning förlängs

Boverket förlänger övergångsperioden för ändrade regler vid installationer av bland annat rumsvärmare såsom braskaminer och vedspisar som eldas med pellets och ved. Övergångsperioden gäller till den 30 september 2019. Då ska även den fördjupade konsekvensanalys som myndigheten fått i regeringsuppdrag att göra redovisas.

– Vi förlänger övergångsperioden för att den ska överensstämma med den tidplan vi har för det regeringsuppdrag vi fått, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

Boverket ska komplettera analys av konsekvenser

Den 19 juni 2018 beslutade riksdagen om ett tillkännagivande till regeringen att de snarast bör se till att kraven för begagnade rumsvärmare som installeras i befintliga bostäder återställs till det som gällde tidigare. Regeringen beslutade om uppdraget till Boverket i november 2018 och det ska redovisas den 30 september 2019.

– Inför att reglerna skulle införas gjorde vi en ordinarie konsekvensanalys utifrån de rutiner vi har. Nu har vi fått i uppdrag att fördjupa den utifrån bland annat kulturhistoriska värden, säger Peter Fransson.

Vad gäller under övergångsperioden?

– Vi vill påminna om att de ändrade reglerna inte innebär ett förbud mot vedeldning eller återanvändning av äldre vedspisar, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

1 juli 2017 infördes ändrade regler vid installationer av bland annat rumsvärmare såsom braskaminer och vedspisar som eldas med pellets och ved. Under första året var det en övergångsperiod där tidigare eller ändrade regler kan tillämpas. Denna övergångsperiod har sedan förlängts till 1 januari 2019, och nu har Boverket beslutat att förlänga övergångsperioden ytterligare en gång på grund av det regeringsuppdrag vi fick i november 2018.

Under en övergångsperiod kan tidigare eller ändrade regler tillämpas. Den förlängda övergångsperioden förändrar inget övrigt innehåll i de ändrade reglerna.

– Baserat på de frågor vi tidigare fått har vi förtydligat och uppdaterat den information som finns på vår webbplats. Där kan man hitta vägledningar till hur reglerna ska användas i praktiken, som riktar sig till både kommuner och konsumenter. Där finns även vanliga frågor och svar. Är man osäker kan man kontakta sin kommun, säger Peter Fransson.

Varför ändras reglerna?

“Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas.” Det är riksdagens definition av miljökvalitetsmålet Frisk luft som de beslutade om i slutet av 1990-talet. Boverket och andra myndigheter arbetar på flera sätt med miljökvalitetsmålen, bland annat när vi skriver våra byggregler. Syftet med de ändrade reglerna är att minska utsläppen från vedeldning genom att underlätta eldning som inte skadar miljö och hälsa.

Relaterade artiklar