ANNONS

Lätt traktor att köra

Trots likartade konstruktioner mekaniskt lyckas varje traktortillverkare finna sitt eget system för hur de steglösa transmissionerna ska användas. Deutz-Fahr utgör inget undantag.
Deutz-Fahr Agrotron TTV visades för första gången på Eima i Bologna hösten 2000. Nu har den kommit till Sverige och det är den fjärde traktorn i ordningen med helt steglös transmission som NilehnTeknik provkör. Deutz-Fahr köper sin steglösa transmission från tyska ZF precis som John Deere gör till sina tyskbyggda traktorer. Transmissionen består av en automatlåda med fyra växlar samt en hydrostatdel, så är det även i John Deeres samt i Steyrs konstruktion. Fendt Vario har valt en annan väg med en hydraulpump, en planetväxel och en hydraulmotor. Gemensamt för dem alla är att de är lätta att använda. Utan förkunskaper är det bara att hoppa in i traktorn och köra. Det mesta ger sig själv. Men alla fabrikaten har olika lösningar för hur man betjänar och utnyttjar transmissionen. Till och med joysticken som man kör traktorn med har olika namn i olika traktorfabrikat. I TTV heter den Power Com. Deutz-Fahr har valt att välja körriktning med knappar i joysticken och att öka och minska hastigheten genom att tilta spaken framåt eller bakåt. Handgasen reglerar motorvarvet, likaså fotgasen när man kör i läge manuell. Frikoppling och broms är vad de heter. I manuelläget kör man steglöst från 0-40 km/h och det krävs fullgas för att nå toppfart. Hur snabbt traktorn ska accelerera ställs på ett vred. Inställningen påverkar även fram/back växlingen. Men för att utnyttja transmissionen bäst väljer man automatläget. I automatläget kan man välja mellan fyra olika hastighetsintervall, 0-5, 0-10, 0-20 och 0-40 km/h. Det går att ställa in olika hastighet för körning framåt respektive bakåt. Önskat motorvarvtal väljs med handgasen och framkörningen regleras därefter steglöst med fotgasen. Redan vid 1 800 rpm nås toppfarten.
Den modell NilehnTeknik provar heter TTV 1160 och har 114 kW (155 hk). Traktorn är utrustad med lastare och förutom transportkörning samt körning med kraftuttagsdrivna redskap är det just den typen av arbete där man har störst nytta av den steglösa transmissionen. Det är en smidig traktor med stora rutor, bakskärmar som följer hjulen och sluttande motorhuv som tillsammans ger bra sikt på alla håll. Hytten är trevligt inredd och komfortabel. Man sitter bra och har reglagen på rätt plats. Kraftuttaget har fyra växellägen och lyftdragkroken har hydrauliskt utskjut som standard. Backspeglarna är stora och bra placerade och traktorn har rikligt med arbetsstrålkastare.
TTV 1160 är den största av tre Deutz-Fahr traktorer med steglös transmission. De andra två är på 92 kW (125 hk) respektive 102 kW (139 hk). Jämfört med andra fabrikat med steglös transmission är Deutzen ett par hundralappar dyrare per hästkraft jämfört med Case IH CVX och Steyr CVT, ligger i samma prisnivå som John Deere men är billigare än Fendt Vario. I dag ingår Deutz-Fahr i Samegruppen men traktorerna tillverkas fortfarande i Tyskland. Fabrikatet har i stort sett lämnat luftkylningen bakom sig och motorerna är numera vattenkylda för att klara de nya miljökraven.

Teknisk data Deutz-Fahr Agrotron 1160 TTV:
Motor: Sexcylindrig Deutz på 114 kW (155 hk).
Transmission: Steglös Eccom med kopplingsfri fram och back.
Däck: 540/65R28 fram och 650/65R38bak.
Bränsletank: 310 liter.
Lyftkapacitet: 9 240 kp.
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag.
Vikt: 6 250 kg (utan vikter).
Vändradie: 6,45 meter.
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (18,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 200 timmar (120 liter).
Pris: 764 000 kronor
Pris per hk: 4 929 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
10 st frontvikter: 5 750:-
480/70R28 fram och 580/70R38 bak i stället för std: –5 800:-
Hydraulisk släpvagnsbroms: std
Passagerarsäte: std
Frontlyft och front kraftuttag: 59 000:-
Hyttfjädring: std
Fjädrande framaxel: 32 100:-

Med vana från lastmaskiner glömde jag hela tiden bort att växla mellan fram och back i tryckknapparna på joysticken med resultatet att jag höll på att slita loss blinkersspaken. Som extrautrustning finns en fram/backspak till vänster om ratten.

Det är lätt att komma till och tanka traktorn. Insteget är bra och fäller man upp ratten går det att klättra in även på höger sida. Passagerarsätet är bekvämt.

I joysticken manövreras transmissionen, trepunktslyften samt två dubbelverkande hydrauluttag. I standardutförande regleras 3:e och 4:e hydraulfunktionen med en mekanisk spak. Som extrautrustning kan även dessa regleras elektriskt.

Deutz-Fahr Agrotron TTV.

Relaterade artiklar