ANNONS

Kontrollera höstrapsen nu

Uppmaningen kommer från Bayer som ger följande råd just nu:

Ljus bladfläcksjuka i höstraps

Vi har fått in många samtal om att man finner vita fläckar i höstrapsfälten i södra Sverige. Dessa har i flera av fallen visat sig vara begynnande angrepp av ljus bladfläcksjuka och i andra fall berott på bladskador hänförda till frost eller bränning från gödning.

Ljus bladfläcksjuka är relativt ovanlig i Sverige, men har uppträtt lite mer de senaste åren. År 2016 fanns det en del fält med angrepp, främst i södra Sverige.

Angreppets betydelse?

Den milda hösten som vi hade 2017 i kombination med de kalla månaderna som vi haft första kvartalet 2018, har troligtvis gynnat sjukdomen. Under svenska förhållande är det oklart vad ett angrepp betyder. Utländska erfarenheter kan man främst hämta från de brittiska öarna där ljus bladfläcksjuka är den enskilt mest betydelsefulla sjukdomen i raps, med stora skördeförluster om den slår till.

Bladen får ofta nekroser eller skador där svampen sitter som deformerar och plockar bort assimilerande yta. Bladet kan få så stora angrepp att det dör och aborteras. Svampen kan även sprida sig nedåt och påverka stängeln. Symptom på stängeln syns ofta som en vågrät spricka in i stjälken omgiven av ljusgulgröna fläckar med en svart ram runt om. Detta påverkar transporten i plantan. I senare stadie kan ljus bladfläcksjuka angripa rapsskidor genom att det bildas mycel utanpå skidorna som hindrar upptag av solljus.

I UK finns ett väl fungerande prognossystem och man har funnit ett samband mellan skördeförlust och procent angripna plantor på våren. Skördetapp i procent = 0,33 * procent angripna plantor. Om t.ex. 20 % av plantorna är angripna skulle det ge en skördetapp på 6,6 %. Vid en skördenivå på 4 ton betyder det 264 kg frö och vid 3 ton skulle skördeförlusten bli 198 kg frö.

Att det uppmärksammas fler och fler fält med angrepp av ljus bladfläcksjuka är inte helt förvånande. Våra danska kollegor rapporterade om mindre angrepp på Fyn första veckan i april. Dessa angrepp har nu ökat och spridit sig till de östra delarna av Jylland och delar av Själland. I de områden på Fyn där angreppen startade är rapsen cirka 10-14 dagar tidigare i utveckling jämfört med de södra delarna av Sverige. Det stämmer därmed med att vi nu kan se begynnande angrepp av ljusbladfläcksjuka i södra Sverige eftersom symptomen framträder när vädret blir varmare och torrare.

Behandling

Det finns möjlighet att behandla mot ljus bladfläcksjuka i raps. Proline är det alternativ som är starkast i Sverige och är standardbehandlingen i UK. Den kurativa effekten är dock inte den bästa så tidiga behandlingar är att rekommendera.

Rekommendationen från SEGES i Danmark är behandling på svaga angrepp, d.v.s. 5 % angripna plantor. I UK är rekommendationen 20-25 % angripna plantor men den bygger på att en bekämpning är startad på hösten, vilket inte har gjorts eller har möjlighet att göra i Sverige. För bäst effekt ska man därför sträva efter så låga angrepp som möjligt vid behandling.

Proline är registrerad från DC 53 (blomknoppar fria, står över de yngsta bladen) i raps.
Rekommendation: 0,5-0,7 l/ha Proline
Anpassa dosen efter angreppsgrad i fält.

I Skåne har rapsbaggar hittats i fält, i vissa fall upp till 10 baggar per planta. Vi får nu fint varmt väder i hela landet. Man kan därför befara att rapsbaggar kan bli allmänt förekommande i rapsfält.

Glöm inte att regelbundet kontrollera rappsbaggar i höstrapsfälten, det går snabbt nu. Vi har en sen start på våren i år jämfört med de föregående åren, då rapsen har varit betydligt längre kommen vid samma tidpunkt.

 

 

 

Biscaya är registrerad från DC 51 (Blomknoppar synliga ovanifrån) i raps. Biscaya är systemisk uppåt i plantan och kommer att följa plantans utveckling och ge ett skydd för nytillväxten. Planeras en bekämpning mot blygrå rapsvivel och skidgallmygga senare i vår så spara Biscaya till denna behandling. Biscaya är den starkaste produkten på blygrå rapsvivel och skidgallmygga vilket ytterligare har bekräftats i svenska försök och i försök från Schleswig Holstein 2017.
Rekommendation rapsbaggar: Biscaya 0,3 l/ha

Relaterade artiklar