ANNONS

Grund plöjning sparar diesel

Genom att lyfta upp plogen och som exempel plöja 22 centimeter djupt i stället för 28 minskar bränsleförbrukningen med hela 20 procent. Det visar danska försök.
Svenskt lantbruk förbrukar cirka 300 000 kubikmeter bränsle varje år. Bränslets pris varierar genom åren till följd av energipris och skattesystem. Även om det vissa år sker en viss prisnedgång sett ur lantbrukets perspektiv, är den mer långsiktiga trenden en stabil prishöjning. Mot den bakgrunden är det till stor fördel om lantbruket kan sänka energiförbrukningen i växtodlingen.
Det finns mycket att göra för att sänka förbrukningen. Det första är att börja dokumentera arbetena och mäta bränsleförbrukningen. Det viktiga då är att man hela tiden mäter bränsleförbrukningen per utfört arbete, det vill säga att det intressanta är hur mycket bränsle som förbrukas per hektar, inte per timme.
Plogen är ett energisnålt redskap sett i förhållande till hur mycket jord som förflyttas, kultivatorn ligger sämst till, medan tallriksredskapet befinner sig i mitten.
Men här gäller det att tänka till. Om plogen förflyttar mer jord än vad som är nödvändigt blir plogen inte kostnadseffektiv ur bränslesynpunkt och något av de andra redskapen kan mycket väl vara bättre.
Plogen har den fördelen att den både luckrar på djupet samtidigt som den vänder ner växtrester.
Har man inget behov av djupluckring kan plogen köras grundare och man sänker bränsleförbrukningen samtidigt som man ändå för nedvändningen av växtrester.
Har man behov av djupluckring men inte behöver vända ner växtrester är kultivatorn energisnålast.
Behöver man skära sönder växtrester, delvis bearbeta in den i jorden men inte bearbeta djupt är tallriksredskapet ett bra alternativ.
Det gäller således att fundera ut vilket behov man har och därefter välja redskap och även körsätt med detta för att få arbetet utfört på bästa sätt med lägsta möjliga bränsleförbrukning.
Ett annat sätt att sänka bränsleförbrukningen på är att alltid köra med rätt lufttryck i däcken.
Ett modernt traktordäck ska ha cirka 1,6 bar vid transport på väg men endast 0,8 bar i fält.
Försök har visat att genom att sänka lufttrycket i alla fyra hjulen från 1,6 bar till 0,8 bar så sjunker bränsleförbrukningen med hela 20 procent.
Rätt lufttryck och reducerat arbetsdjup kan alltså i det närmaste halvera bränsleförbrukningen vid jordbearbetning.
Till det finns ytterligare sätt att sänka bränsleförbrukningen på en gård.
Ecodrivning är ett sätt som handlar om att hela tiden utnyttja traktorn på bästa sätt och aldrig låta den sörpla i sig bränsle i onödan. Det handlar om att planera körningen så man kör kortaste vägen, stannar på ett sätt så det är lätt att komma igång, exempelvis en nerförsbacke, alltid kör med hög växel och litet motorvarvtal, aldrig låta motorn stå på tomgång, använda motorvärmare, med mera. Ecodrivning är ett registrerat varumärke och omfattar kurser för förare. Enligt uppgift från organisationen är det inte omöjligt att sänka bränsleförbrukningen med hela 30 procent.

Kverneland Ecomat kom ut på marknaden år 2003. Det är en plog speciellt anpassad för grund plöjning. Plogen har fungerat bra på lätta och medelstyva jordar vid vårplöjning, men inte fått någon större utbredning så här långt.

Kverneland Ecomat kom ut på marknaden år 2003. Det är en plog speciellt anpassad för grund plöjning. Plogen har fungerat bra på lätta och medelstyva jordar vid vårplöjning, men inte fått någon större utbredning så här långt.

Det går utmärkt att plöja grunt även med en konventionell plog. Men även här är det ytterst få lantbrukare som reducerar djupet.

Relaterade artiklar