ANNONS

Förbättrad Zetortraktor

Bättre och bättre för varje år, Zetor höjer sig hela tiden inte minst vad gäller komforten i sina traktorer. Men det brister fortfarande på en del punkter.
Zetor Forterra 11741.4C är ingen knäpptyst traktor. Vid körning i transport visar mätaren 83 dBA. Ljudet kommer inte enbart från motorn utan det handlar även mycket om transmissionsljud.
Traktorn har inte heller någon varvtalsreducering i högsta växeln utan behöver ha 2 300 rpm på motorn för att nå 40 km/h.
Men växellådan har blivit ganska bra.
I Forterra 11741.4C som har fyra synkroniserade växlar och manövrering av tre powershiftsteg med hjälp av knappar i samma spak blir det bekvämt för föraren. Nästa steg i utvecklingen måste vara kopplingsfri fram/back till vänster om ratten. I dag växlar man fram och back med en mekanisk spak till höger. Visserligen synkroniserat, men det räcker ändå inte i dag.
Zetor Forterra 11741.4C lyckas som bäst överföra 68 procent av motorns maxeffekt över hjulen. Det var i mätningen i den högsta hastigheten, 20 km/h som vi fick det resultatet. Det är även i denna hastighet som traktorn är effektivast och av någon anledning tycks den orka dra ett lika stort redskap i hög, trea och första powershiftsteget och 16 km/h som framkörningshastighet som i hög tvåa och andra powershiftstegt då traktorn går i 10 km/h. Den enda förklaringen till det måste vara olika verkningsgrad mellan de båda växelalternativen.
Mätresultatet ger oss en viktig tankeställare som gäller alla traktorer. I varenda transmission finns det alltid en växel som är bäst och en som är sämst vad gäller verkningsgrad.
Den testade traktorn hade full frontviktsbrygga vilket innebar att den vägde 5 317 kg. Som mest kan man belasta Zetor Forterra 11741.4C så den väger 6 523 kg.
På kraftuttagstappen mäter vi 63 kW (85 hk) vilket är 80 procent av motorns maxeffekt. Det finns även 540 ekonomi att välja på men då tvingas man offra vanliga 540.
Servicemässigt är det inte mycket att klaga på Forterran. Man lyfter enkelt av två sidoplåtar medan motorhuven i mitten blir kvar.
Luftfiltret är lätt att komma åt och rengöra, kylarna står redan lite lutade så man kommer in med tryckluft emellan och kan rengöra och batteriet sitter under en plasthuv innanför vänster stege. Det brukar vara en dålig placering men på Forterra 11741.4C fungerar det utmärkt.
Säkringarna sitter bakom ett lock i instrumentpanelen.
Hytten har plant golv och hängande pedaler. Fyrhjulsdrift och differentialspärr kopplas in elhydrauliskt. Ratten är ställbar i både höjd och teleskopled vilket är bra.
Spakarna till de tre yttre dubbelverkande hydrauluttagen sitter som ett paket i högerpanelen och hänger ihop med ventilerna med hjälp av kabelwires men det är helt okej.
Trepunkten är elektronisk och traktorn har knappar på bakskärmarna för att man utifrån ska kunna hissa upp och sänka ner lyften.
Lyftdragkroken har en rejäl och bra spak att dra i för att låsa upp spärren men av någon anledning sitter den till vänster om föraren. Det är inte speciellt listigt med tanke på att de flesta förare vänder sig åt höger när de tittar bakåt samt att reglagen för trepunkten sitter till höger. Frigångshöjden är bara 39 cm under upplyft krok.
Till vänster i hytten sitter även passagerarsätet. Det är ett rejält säte som kan fällas undan i sin helhet när det inte används.
En finess som Zetor haft i många år och som även finns på Forterra 11741.4C är kompressorn. Med den kan man alltid pumpa upp ett hjul även när man är långt från gården. Ganska praktiskt faktiskt. Förutsatt att man inte glömt slangen hemma.

Zetor Forterra 11741.4C.
Motor:                Fyrcylindrig Zetor på 4,2 liter och 94 kW (128 hk) maxeffekt och max vridmoment 525 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission:                Fyra synkroniserade växlar, två mekaniska gruppväxlar och trestegad powershift samt separat fram/back ger totalt 24 växlar fram och 18 back.
Däck:                420/70R24 fram och 520/70R38 bak.
Vändradie:                5,75 meter.
Bränsletank:                180 liter
Lyftkapacitet:                5 850 kp
Max hydraulflöde:                70 l/min
Max hydraultryck:                130 bar
Yttre hydraulik:                3 dubbelverkande uttag
Vikt:                4 617 kg (utan vikter) varav 45 procent på framaxeln
Serviceintervall:                Motoroljebyte 300 timmar (10 liter), Transmissionsoljebyte 1 800 timmar (52 liter)
Kraftuttag:                540 och 1 000 rpm.
Pris:                398 000 kronor
Pris per hk:                                3 109 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering:                std
Frontvikter:                700 kg:                8 000
Passagerarsäte:                2 200
Frontlyft och pto:                41 800
Fjärde dubbelverkande uttag:                Nej
Luftfjädrad förarstol:                std
Säkerhetsbälte förare:                std
Säkerhetsbälte passagerare:                Nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:                Nej
Framaxelfjädring:                Nej
Krypväxel:                                Nej

Ljudnivån i hytten varierar med arbetet i Zetor Forterra 11741.4C. Ljuden kommer inte bara från motorn utan även transmissionen låter från och till.

Golvet är plant på Forterran.

Dörrarna är hängda i bakkant och det går att använda båda.

Kraftöverföringen till framaxeln sitter på sidan.

Hytten har ett ordenligt passagerarsäte.

Spakarna till yttre hydraulik är samlade i en konsol till höger.

Motorn kommer man åt genom att lyfta av en plåt på vardera sidan.

Batteriet sitter under ett lock vid vänster insteg.

Zetor Forterra 11741.4C.

Relaterade artiklar