ANNONS

Med fokus på dragkraft

John Deeres M-serie är intressant på så vis att en massa dyr utrustning skalats bort och i kombination med en effektiv semipowershift erhålls en lättkörd, driftssäker och energieffektiv traktor till ett vettigt pris.

Transmissionen heter Commandquad Eco och består av fem grupper A till E och fyra powershiftsteg. Vilken grupp och snabbväxel som ligger i, visas i instrumentpanelen. Traktorn kan köras på flera sätt, det enklaste är att lägga den korta växelspaken i läget automat, släppa upp kopplingen och köra som en automatväxlad bil med fotgasen. Då växlar den automatiskt stegvis i både grupp- och powershiftlåda till önskad fart uppnåtts, maximalt 40 km/h.
Med knappar kan föraren välja i vilken grupp traktorn ska starta, A, B eller C för att slippa stega igenom hela registret.
Körs traktorn manuellt så startar den enligt samma förval och sen är det bara att vippa spaken framåt eller bakåt så växlar den i både grupp och powershiftsteg.
Därmed behöver föraren inte fundera på vilken grupp som ska väljas och när, det är mycket praktiskt.
Med ett vred ute till höger, märkt sköldpadda och hare, väljs hur effektivt traktorn ska arbeta. Om den ska växla ner/upp tidigare eller senare för att minska motorvarvtalet och ändå orka. I sköldpadda sparas således bränsle medan traktorn blir som effektivast om man valt hare.
Traktorn har en vanlig mekanisk handgas, lämpligt att använda vid exempelvis kraftuttagsarbete.
Växelspaken till kraftuttaget är mekanisk men tillslaget elhydrauliskt. Ute till höger finns även en lång spak som är parkeringsbroms. Denna funktion kunde hellre placerats i fram/back-spaken.
Även spakarna till yttre hydraulik är mekaniska.
Traktorn har inga reglage i höger armstöd men allt prydligt samlat i högerkonsolen, till och med reglagen för hyttventilationen. Därmed behöver man inte leta runt i tak, B-stolpar och C-stolpar för att finna strömbrytare.
Luftutsläppen är bra placerade så det går att få värme och kyla både ner mot golv, mot rutor och mot taket.
John Deere har på senare modeller en ganska stor och hög motorhuv. Det ger naturligtvis begränsad sikt rakt framför traktorn. I övrigt är rutorna stora med god sikt åt alla håll.
Trots att traktorn har B-stolpe är dörrarna stora och insteget bra.
Vid vänster insteg tankas traktorn och där finns även en verktygslåda av normal storlek.
Med det hydrauliska utskjutet på lyftdragkroken är det enkelt att se när redskap ska kopplas och trepunkten är lätt att förstå sig på. Knapp för upp och ner och ett skjutreglage över dem för att ställa in vilken position som den ska inta när knappen ner trycks in. Inte en massa tryckande hit och dit för att få igång.
Vi testar traktorn i transport och i fält med en växelplog. Det är en lättkörd maskin som vem som klarar av utan instruktion. Den passar perfekt för lantbrukare som behöver en hyfsat stark maskin och vill ha så mycket arbete utfört som möjligt till minsta möjliga bränsleförbrukning. I vissa arbeten är den lika bekväm som en steglös. Att det gungar till lite vid varje växling är en bagatell och när man kommer fram till ett stopp håller man traktorn stilla med enbart bromsen och så fort pedalen släpps drar den iväg igen i den gruppväxel man tidigare angivit som startväxel.
Motorn är seg och det går att köra med ganska lågt motorvarvtal även med den femskäriga plogen. Vi kör i manuell i fält och det är lätt att finna en lagom fart med den lilla växelspaken.
Ska traktorns trepunkt utnyttjas fullt ut behövs en ordentlig frontvikt, antingen i frontlyften så man får fram den en halv meter, eller en frontlastare.
Traktorn har som standard 35 liter uttagbar hydrauloljemängd men testtraktorn har i sitt pris ytterligare 12 liter, totalt 47 liter uttagbar oljemängd till hydraulik.
Om traktorn utrustas med frontlyft klarar denna 4 000 kg.
Traktorn väger 7 500 kg och får belastas upp till 12 300 kg med vikter och belastning från redskap. Hjulbasen är 2 800 millimeter.

Den som vill köpa en John Deere 6195M så billigt som möjligt kommer loss med 1 041 648 kronor. Men då får man varken hytt- eller framaxelfjädring och inget hydrauliskt utskjut på lyftdragkroken. Det saknas även passagerarsäte, radio, ekonomikraftuttag och automatiska stabiliseringsstag för trepunkt bak. Traktorn är inte heller förberedd för autostyrning då och det saknas även en hel del annan mindre utrustning.
Servicemässigt är det inte mycket att orda om 6M. När motorhuven öppnas i fronten blir det en liten plåt kvar på vardera sida, men det mesta kommer man åt på ett bra sätt. Det är samma olja till hydraulik och transmission och bytesintervallen för oljor är högst normal.

John Deere 6195M

Motor:       Sexcylindrig John Deere på 6,8 liter och 151 kW (206 hk) maxeffekt och max vridmoment 880 Nm vid 1 500 rpm

Transmission:             Semipowershift med 20 växlar fram/bak

Däck:        600/65R28 fram och 650/54R42 bak

Bränsletank:               325 liter

Lyftkapacitet:             8 500 kg

Max hydraulflöde:      114 l/min

Max hydraultryck:      200 bar

Yttre hydraulik:          3 dubbelverkande uttag

Vikt:         7 500 kg (utan vikter)

Serviceintervall:         Motoroljebyte 750 timmar (23,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 500 timmar (75 liter)

Kraftuttag: 540, 540E och 1 000 rpm

Pris:          1 476 806 kronor

Pris per hk:                7 168 kronor

 

Utrustning

Luftkonditionering:     std

Frontvikter 110 kg:      3 074

Passagerarsäte:            std

Frontlyft och pto:        71 105

Hydraulisk släpvagnsbroms:         std

Fjärde dubbelverkande uttag:        8 947

Luftfjädrad förarstol:   std

Säkerhetsbälte förare:  std

Säkerhetsbälte passagerare:           std

Vändbar förarplats:     nej

Hydraulisk utskjut lyftdragkrok:    std

Framaxelfjädring:       std

Hyttfjädring:              std

 

Tre plus:

  • Står stilla med enbart bromspedalen
  • Lättkörd
  • Stark

 

Tre minus:

  • Stor motorhuv
  • Inga reglage i höger armstöd
  • Inget parkeringsläge i fram/back-spaken
Relaterade artiklar