ANNONS

Bra allroundmaskin som passar i både gallring och slutavverkning

Bra allroundmaskin som passar i både gallring och slutavverkning. Det kan man säga om Valmet 840.2
Vad Boggi erfar är det bättre ekonomi på en skördare än på en skotare. De flesta skogsentreprenörerna anser sig dock behöva en egen skotare för att vara säkra på att kunna skota ut virket efterhand som den egna skördaren avverkar. Med det resonemanget kan en bättre begagnad skotare kanske vara ett bra alternativ. Boggi har därför provkört en Valmet 840.2 från år 2004. En maskin med 9 700 timmar på mätaren och en prislapp på cirka 1,2 miljoner. Att jämföra med nypriset för en Valmet 840.3 som är cirka 2,4 miljoner kronor enligt Komatsu Swelogs svenska standard.
Valmet 840.2 finns med 6 eller 8 hjul. Boggi har testat en maskin med 8 hjul. Den med sex hjul väger cirka 1 500 kilo mindre, men har samma lastkapacitet och är exakt lika långa.
Skotaren är utrustad med Valmets maskinstyrsystem MaxiForwarder. Det är ett system som styr alla väsentliga funktioner på skotaren och där man kan ställa in olika förhållanden för olika förare. MaxiForwarder fungerar även som informationssystem och på displayen i hytten ser föraren vilka reglage som är aktiverade, som exempel kran, parkeringsbroms, dörr. Den ger även information om aktuell hydrauloljetemperatur och motorvarv med mera. Det finns även ett övervakningssystem som ger larm när det som exempel är tid för filterbyte.
På Valmet 840.2 kan man utrusta MaxiForwarder med GPS och få den stora 12” skärmen i stället för den lilla på 7”. Den utrustning som är den modernaste Valmet erbjuder i dag även på de fabriksnya maskinerna.
Valmet 840.2 har en bra arbetsmiljö och det är bekvämt att klättra ut och in i hytten samt vända sig i hytten. Den är inte så hög att man kan stå rak i den, men utrymmet totalt räcker till. Reglagen i armstöden är bra och joysticksen är bekväma. Hytten är relativ ren vad gäller instrument och alla viktiga funktioner sköts från armstöden. Förutom joystick är det små knappar som på en miniräknare. De sitter på lagom avstånd så det funkar även för en förare med stora fingrar och händer.
Utan att ha överdrivet stor erfarenhet av att köra Valmets skotare är det självklart vad alla reglage ska vara till och det är snabbt att starta maskinen, köra dit man ska, vända runt och lasta av. Sikten är bra över kran och vagn.
Ljudnivån är behaglig, 61 dBA vid tomgång och cirka 68 dBA vid arbete med motorn på cirka 1 500 rpm. Vid fullgas visar instrumentet 76 dBA.
Innan vi lastade av körde vi en liten testrunda på en kuperad bana med ganska brant stigning. Valmet 840.2 ska ha en dragkraft på 15 ton enligt broschyren och den ger sig inte heller utan gnetar på bra i uppförbacken.
Tittar vi på praktiska detaljer på maskinen kan nämnas att den har elektrisk bränslepåfyllning så man enkelt kan suga upp från ett oljefat på ett släp eller pickupflak.
Vad gäller transmissionen så är vagnsdriften urkopplingsbar och lågväxeln ger 0–8,5 km/h och högväxeln ger 0–23,5 km/h.
Hydraulsystemet består av enkrets lastkännande variabel kolvpump. En sak som slits hårt på skogsmaskiner vad gäller hydrauliken är hydraulslangarna. På den här maskinen är slangarna skyddade i kranspetsen. Något som ökar slangarnas hållbarhet.
Skotaren har två batterier på vardera 110 Ah. Batterierna är seriekopplade och maskinen har alltså ett 24 Volts elsystem.
Generatorn är på 100 A och på vissa Valmet 840.2 kan det sitta dubbla generatorer.
Valmet 840 har funnits på marknaden sedan år 1993. Den första modellen heter rätt och slätt Valmet 840 och har en fyrcylindrig motor. År 1998 bytte den namn till Valmet 840S2, den fick ny hytt och skotaren fick den nuvarande röda färgen. Fortfarande med den fyrcylindriga motorn fast nu med större effekt bytte maskinen namn till Valmet 840.1 år 2000. Den maskin som Boggi testar heter Valmet 840.2 och har en sexcylindrig motor och ännu större effekt än föregångarna. År 2006 var det dags för nästa modellförändring och i Valmet 840.3 finns ny större hytt och kraftigare kran.

Hytten och förarplatsen är bäst på marknaden
Det anser Magnus Ernstsson en av delägarna till Jikå Gallring i Osby.
– Eftersom vi har anställda så måste vi rätta oss efter dem. Innan vi köpte vår Vamet 840.2 testade vi andra maskiner men personalen ville ha denna, berättar Magnus Ernstsson.
Det är framförallt förarplatsen och hytten som är bra på Valmet 840.2 enligt Magnus Ernstsson. Han berättar att de köpte sin Valmet 840.2 ny år 2004 och att den nu gått 9 000 timmar. Det har inte varit några som helst problem så här långt, bara normal service. På firman finns även en Ponsse Buffalo, en så kallad Duo som både kan användas som skördare och skotare men det är Valmet 840.2 som kör det mesta timret. På Jikå Gallring finns även två skördare från Valmet och för att hålla undan för dem räknar Magnus Ernstsson med att de ska köpa en skotare till.
– Det blir troligtvis en Valmet 840.3, säger han.

Valmet 840.2 – ett angenämt problem .
– Det finns bara ett problem med Valmet 840.2. Det finns inga begagnade maskiner att få tag i. Inbytena är sålda innan de ens hinner in till firman, säger Anders Bertilsson, verkmästare på Komatsu Svelog i Hässleholm.
Han tycker att Valmet 840.2 är en bra maskin överlag och kan inte hitta några speciella saker en köpare ska kontrollera eller akta sig för.
– Det viktigaste är att förra ägaren gjort all service som den ska och framförallt är det viktigt att man smort kranen, säger Anders Bertilsson.
Han berättar att om man slarvar med smörjingen av kranen slits bussningar och tappar ut och det kan bli kostsamt att byta. Som exempel berättar han att bara tappen till lyftcylindern kostar 965 kronor och till det kommer arbetet att byta den. Kör man för länge innan man byter och hålet blir ovalt måste man sätta i en expandertapp och den kostar cirka 2 500 kronor.
Anders Bertilsson berättar att det tidigare fanns en del problem med hydrostatpumpar som havererade men det var inte enbart skotarens fel.
– Det var när de nya miljöoljorna kom. Problemet är bort nu eftersom dels har pumparna blivit bättre och dels har oljorna blivit bättre.

Valmet 840.2 med Cranab CRF6 årsmodell 2004.
Motor: Sexcylindrig Sisu på 6,6 liter och 125 kW (xx170 hk) effekt vid 2 000 rpm. Max vridmoment 650 Nm vid 1 400 rpm.
Transmission: Hydrostatisk med hög/låg
Däck: 710/45-26.5 runt om
Bränsletank: 130 liter
Lastkapacitet: 11 000 kg/ 4,1 m2
Kran max räckvidd: 7 200 mm
Kran max lyftkraft: 77 kNm
Max hydraulflöde: 280 l/min
Max hydraultryck: 215 bar
Vändradie: 9,05 m
Vikt: 15 400 kg
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (24 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (154 liter), Hydrauloljebyte 2 000 timmar (120 liter)

Vad kostar reservdelarna:
Vindruta: 2 050
Oljefilter motor: 150
Luftfilter inre: 365
Luftfilter yttre: 585
Hydrauloljefilter: 800 + 620
Hyttfläkt: 2 815
Hydraulslangar till kranspets rotator: 2 x 290

Valmet 840.2 har en bekväm hytt och det går snabbt att lasta av.

Insteget är bra på Valmet 840.2. Stegen som fälls upp och ner automatiskt när man släpper respektive slår till handbromsen når ända ner till 36 cm över marken.

Motorn är lätt att komma åt och motorhuven fälls utan verktyg framåt i ett stycke.

Lastarean är 4,1 kvadratmeter och med grind för tremeters massaved 4,6 kvadratmeter.

Maskinen är slät undertill och frigångshöjden är hela 66 centimeter.

Valmet 840.2 finns med både sex och med åtta hjul. Som maskinen står här mäter den 9,17 meter i längd och 3,78 meter i höjd.

A-stolparna i hytten sitter ganska tätt och dörren sitter liksom i hörnan. Det innebär att hytten känns lite smal framåt.

Det är gott om plats att vända runt stolen och man sitter bra i arbetsläget. Det finns luftutsläpp både ner mot golvet, i sargen mot föraren och som defroster mot samtliga rutor.

Relaterade artiklar