ANNONS

Fler sensorer för kväve

Elektronik är viktigt i dagens lantbruk och sedan länge har Yara haft sin N-sensor som mäter grödans behov av kväve och skickar informationen till en dator som sen styr gödselspridaren. På senare tid har det kommit flera andra tillverkare av N-sensorer. Givetvis heter de något annat, men principen är den samma. Det som skiljer en del av de nya jämfört med Yaras produkt är att de sitter i fronten på traktorn i stället för på taket samt kan mäta längre ut från körspåret. Detta ska vara en fördel enligt dessa tillverkare.
Tyska Claas har en sådan anläggning. Den heter Crop Sensor och finns ännu inte till försäljning.
– Vi har tillverkat denna och visar nu upp för att få feedback. Troligtvis är den på marknaden 2011, säger Klaus-Herbert Rolf på Claas Agrosystems.

Klaus-Herbert Rolf på Claas Agrosystems visar deras nya N-sensor som heter Crop Sensor. Han berättar att utrustningen kommer från USA men byggs med mjukvara i Tyskland för att passa europeiska förhållanden. Deras system bygger på armar som fälls ut hydrauliskt.  – Det är bättre att mäta lite längre ut från körspåret där är grödan mer representativ, säger Klaus-Herbert Rolf.

Klaus-Herbert Rolf på Claas Agrosystems visar deras nya N-sensor som heter Crop Sensor. Han berättar att utrustningen kommer från USA men byggs med mjukvara i Tyskland för att passa europeiska förhållanden. Deras system bygger på armar som fälls ut hydrauliskt. – Det är bättre att mäta lite längre ut från körspåret där är grödan mer representativ, säger Klaus-Herbert Rolf.

Det är många tillverkare som följt efter Yara och konstruerat en egen N-sensor. Här en som heter Green Seeker och som monteras i traktorns fronthydraulik.

N-sensorn från Fritzmeier är även den hydrauliskt ställbar, men inte enbart för att få den långt ut i fält och smal i transport. Den kan även ställa i olika höjd beroende på grödans höjd.

Relaterade artiklar