ANNONS

20 specialregler säkerställer ännu bättre djuromsorg

Grisuppfödningen i Danmark lever upp till EU:s krav på djuromsorg. Men för en lång rad parametrar har Danmark också valt att ställa ännu högre krav på grisuppfödningen. Resultatet är att grisarna får bättre villkor än grisarna i de flesta grannländerna i EU, men kanske inte i nivå med cde svenska reglerna ännu, men dock jämfört med övriga länder som exporterar mycket griskött.

Och varje gång det byggs ett grisstall i Danmark, tas ett stort steg framåt för djuromsorgen.

Danmark har infört 20 specialregler som är striktare än EU-lagstiftningen och som går längre än de krav som EU satt upp för grisuppfödningen.

1. Branschen har på eget initiativ, som de enda i branschen, satt upp mål om lösa suggor i grisningsstallen (10 % 2020). Faktum är att det nu finns fler lösa suggor inomhus än utomhus.

2. Alla nya löpstall inreds för lösdrift och det gäller alla stall från 2035. Det innebär att de suggor som insemineras inte längre ska stå i en box, utan kan gå fritt bland de andra suggorna. Det är enbart i Danmark, Sverige, Norge och Storbritannien som man har kommit så långt.

3. Det finns duschar i alla stall för grisar över 20 kg för att säkerställa att grisarna har ett bra stallklimat.

4. Krav på BÅDE sysselsättnings- och bökmaterial i alla stall. I andra länder räcker det med sysselsättningsmaterial.

5. Sysselsättnings- och bökmaterial ska vara av naturligt ursprung, som t.ex. halm, trä eller annat naturligt material.

6. Det är olagligt att hänga upp järnkedjor som grisarna kan gå och bita i som sysselsättning, vilket är tillåtet i andra EU-länder.

7. Från slutet av 2018 är det krav på lokalbedövning i samband med kastration av spädgrisar. Det tidigare kravet på smärtlindring gäller också i framtiden. I resten av EU kan man kastrera helt utan bedövning och smärtlindring.

8. Krav på separat område (spädgrisområden) för spädgrisarna i grisningsstallet. Det har de för att kunna komma bort från suggan och vila sig utan att riskera att suggan råkar lägga sig på dem. Det gör det också lugnare för suggan.

9. Oberoende tredjepartskontroll av djuromsorgen och livsmedelssäkerheten i alla danska grisbesättningar. Förutom att myndigheterna avlägger kontrollbesök i stallen, utför även DANISH-systemet kontroller för att säkerställa att de danska specialreglerna för djuromsorg och livsmedelssäkerhet följs.

10. Krav på hälsorådgivning, bland annat målriktad insats för djuromsorgen. I alla större besättningar (över 300 suggor) ska det finnas ett hälsorådgivningsavtal med en veterinär. Det är till både för att skapa en bättre djuromsorg och för att skapa transparens för konsumenterna.

11. Veterinärerna och lantbrukarna ska tillsammans fastställa upp till tre insatsområden för djuromsorgen i den enskilda besättningen, där det ska utarbetas konkreta mål och handlingsplaner.

12. Krav på halm i stallet hos dräktiga suggor.

13. Krav på fast eller dränerat golv hos smågrisar (50 procent av ytan) och slaktgrisar (30 procent av ytan). Dessa krav har vi för att säkerställa att grisarna har ett bekvämt område att vila på. I resten av EU finns det inga krav på fast eller dränerat golv.

14. Fasta krav på antal sjukstior för dräktiga suggor.

15. Krav på mjukt underlag och värmekälla samt möjlighet till kylning i alla sjukstior. På EU-plan finns det inga specifika krav på inredning i en sjukstia.

16. Gult kort till lantbrukare vars läkemedelsanvändning överstiger fastställda gränsvärden.

17. 2010 införde grisbranschen ett frivilligt stopp för användandet av cephalosporiner, vilket är en kritiskt viktig antibiotika för behandling av sjukdomar hos människor. Cephalosporiner används fortfarande i grisuppfödningen i resten av EU.
Dessutom har Danmark infört ett stopp för användandet av colistin och fluorochinoloner i tamdjursuppfödningen.

18. Krav på max. 8 timmars transport av suggor.

19. Skärpta krav på inredningen i bilar som transporterar grisar (mekanisk ventilation, tillgång till dricksvatten, kylning, GPS-utrustning). I EU gäller kraven för långa transporter. I Danmark har vi valt att alla transporter oavsett längd ska uppfylla kraven.

20. Veterinärer får inte tjäna pengar på att skriva ut recept i Danmark. I resten av EU får de gärna både skriva ut och sälja läkemedel.

Relaterade artiklar